08 Αυγούστου, 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ Τ/Κ


Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι και έποικοι διέρχονται σήμερα Τρίτη από τις ελεύθερες περιοχές στην Τηλλυρία για να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων.

Όπου το κατοχικό καθεστώς οργανώνει για μια ακόμη χρονιά πανηγύρια για την 53η επέτειο του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την τουρκική Αεροπορία.

Η μεταφορά τους θα γίνει με τουλάχιστον 65 λεωφορεία, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, και όπως κάθε χρόνο αυτά θα περάσουν από τον Λιμνίτη στον Κάτω Πύργο και από εκεί μέσω Μασούρας στα Κόκκινα.

Η διέλευση θα γίνει γύρω στις 10 το πρωί και τα πανηγύρια θα ολοκληρωθούν γύρω στις 2 το μεσημέρι, οπότε τα λεωφορεία με τους τουρκοκύπριους και έποικους θα επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή στις κατεχόμενες περιοχές.

Όπως κάθε χρόνο, αναμένεται ότι στον θύλακα θα μεταφερθούν μερικές εκατοντάδες κάτοικοι των κατεχομένων και δια θαλάσσης, με κρουαζιερόπλοιο και μικρότερα σκάφη συνοδείας που θα φθάσουν στα Κόκκινα από την κατεχόμενη Κερύνεια.

Στις εκδηλώσεις των κατοχικών αρχών θα παραστούν και εκπρόσωποι του ψευδοκράτους και του κατοχικού στρατού που θα μεταβούν στον θύλακα με ελικόπτερο από την κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί αν θα παραστεί και ο ίδιος ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδόθηκε τη Δευτέρα στα κατεχόμενα, για πρώτη φορά φέτος θα τιμηθούν οι οικογένειες 28 «πολεμιστών» που έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιδρομές των Τούρκων.

Τα τελευταία χρόνια πάντως, στα πανηγύρια της κατοχικής δύναμης στα Κόκκινα μετείχε ολοένα και λιγότερος κόσμος, ενώ σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια της διέλευσης από τις ελεύθερες περιοχές.

Όταν και δινόταν η εντύπωση της προσωρινής έστω επανένωσης παλιών ομοχώριων και φίλων, η στάση των κατοίκων της Τηλλυρίας ήταν εντελώς αδιάφορη, θεωρώντας ότι οι διευκολύνσεις αυτές είναι μονομερείς προς όφελος των κατοχικών αρχών.

Οι κοινοτικές αρχές Κάτω Πύργου χαρακτήριζαν μάλιστα  τη διέλευση ως «τραγική», βλέποντας λεωφορεία να πηγαίνουν στα Κόκκινα, περνώντας από την κατεχόμενη γη μας.

«Αυτές τις μέρες», τόνιζε πέρυσι ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, «η μνήμη μας στρέφεται πίσω στις καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964 οι τούρκοι, καίγοντας και καταστρέφοντας την».

Δεν υπάρχουν σχόλια: