06 Ιουλίου, 2017

ΤΟ WEST CAPELLA ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

 

Όλα έτοιμα για τη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» (Onesiphoros West-1) από το γεωτρύπανο West Capella, που  αναμένεται να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Χθες, το πλωτό γεωτρύπανο έπλεε στα ανοικτά της Αλγερίας με κατεύθυνση προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα είναι η πέμπτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις δύο της Noble και τις δύο της ΕΝΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από πλευράς TOTAL έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες και σενάρια ανάλογα με παράγοντες που επηρεάζουν, ακόμα και σε σχέση με ανέμους, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ με κάθε λεπτομέρεια.

Το σημείο της γεώτρησης έχει καθοριστεί από καιρό. Βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Κύπρου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του τεμαχίου «11» και σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το όριο που χωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ από αυτήν της Αιγύπτου.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για τις διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», από τις TOTAL-ENI, αφού αυτή θα γίνει σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τα όρια με το τεμάχιο «10» για το οποίο έχουν τα δικαιώματα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η γεώτρηση θα γίνει σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το σημείο όπου τώρα αποπερατώνεται η κατά σειρά γεώτρηση στο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου. Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το σημείο που θα ξεκινήσει τη γεώτρηση την ερχόμενη εβδομάδα το West Capella.

Ήδη, με δύο διαφορετικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μία μεγαλύτερη περιοχή στην οποία όλη αυτή την περίοδο διεξάγονται οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση, η οποία έχει έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. 

Όπως και μια περιορισμένη ζώνη έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της πρώτης, στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση και ζητείται η τήρηση απόστασης ασφάλειας από διερχόμενα πλοία.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και θα διαρκέσει περίπου μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε και το γεωτρύπανο θα φτάσει στο βάθος των 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό, που είναι ο στόχος και η κορυφή του δυτικού τμήματος του προσδοκώμενου κοιτάσματος «Ονισήφορος».

Δημοσίευση σχολίου