14 Ιουλίου, 2017

ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ SUCCESS STORY

 

Τη συλλογή όλων των ειδήσεων που συγκεντρώνονται καθημερινά και αποτελούν τις «καλές ειδήσεις» για την Ελλάδα έχει αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η επιχείρηση αλλαγής του κοινωνικού κλίματος έχει ξεκινήσει:

Και εκείνος που έχει αναλάβει ρόλο κεντρικό είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Η αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι μπορεί το φθινόπωρο να βρει την κυβέρνηση, αλλά και τη  χώρα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

«Αν είχαμε καθημερινά τέτοια ομοβροντία θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα επί κυβέρνησης Σαμαρά, τα ΜΜΕ θα έκαναν πάρτι», υποστηρίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρά την αλλαγή της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η πολεμική από πολλά μίντια συνεχίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος των θετικών ειδήσεων που μετρά πλέον το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να…  μακραίνει, προς ικανοποίηση των επιτελών του  Αλέξη Τσίπρα: πέραν των χθεσινών κολακευτικών σχολίων του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με εξαιρετικά θετικό τρόπο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας έχουν μιλήσει, τις τελευταίες ημέρες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Επίσης, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνονται καθημερινά, ενώ σημαντική μείωση έχει συντελεστεί και στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων – στις αγορές των οποίων, μάλιστα, έχουν αρχίσει να συμμετέχουν και μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Βεβαίως, αν κανείς παρακολουθήσει προσεκτικά όλα τα κυβερνητικά στελέχη, θα διαπιστώσει ότι παρά τις ως άνω θετικές ειδήσεις, ουδείς και ουδεμία «πανηγυρίζουν» στα κανάλια και τα ραδιόφωνα.

Άλλωστε, προς τούτο οι επικοινωνιακές οδηγίες του πρωθυπουργού είναι σαφείς: «όταν πονάει η κοινωνία, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε», έχει λεχθεί, κεκλεισμένων των θυρών, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα επενδύσει σε πανηγυρισμούς και αφηγήματα «success story», όπως η κυβέρνηση Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και με σεμνότητα, το μήνυμα της ανάκαμψης έχει αποφασίσει πλέον να περάσει  ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με καθημερινές παρεμβάσεις του. 

Στο Μαξίμου αξιολόγησαν ως εξαιρετικά θετική την έκβαση του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου  για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία, καθώς οι φορείς των τοπικών κοινωνικών έδειξαν έντονο ενδιαφέρον ενώ οι εξαγγελίες Τσίπρα «ακούμπησαν» τους πολίτες της Κοζάνης.

Χθες, ο πρωθυπουργός συνέχισε την υπεράσπιση του κυβερνητικού αφηγήματος, από την Θεσσαλονίκη, περνώντας δύο φορές το ίδιο μήνυμα: ότι η Ελλάδα ανακάμπτει. Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως η χώρα αφήνει τα δύσκολα πίσω της μία φορά.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ ακόμη σαφέστερος έγινε αργότερα, όταν υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έναν υψηλό καλεσμένο – τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε και θα ανακάμψουμε», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον κοινοτικό αξιωματούχο, για να προσθέσει: «Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα», επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ωστόσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν εφείσθη επαίνων για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τις θυσίες των ελλήνων πολιτών. «Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία.

Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες (σ.σ. προχθές) την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του, για να προσθέσει:

«Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεση μας. Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: