05 Ιουλίου, 2017

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

 

Οι ανησυχίες αυξάνονται μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με ένα νέο νομοσχέδιο που επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως υπογραμμίζει το Sputnik.

Ο Ρώσος οικονομολόγος Vladislav Gink εκτιμά ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων, κάτι που επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της, εταιρείες ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η Chevron, καθώς και εκπρόσωποι άλλων βιομηχανιών των ΗΠΑ, εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι νέοι περιορισμοί κατά της Μόσχας θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον Vladislav Gink οικονομολόγο και λέκτορα της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, , ο Λευκός Οίκος παγιδεύεται μεταξύ πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ καταλαβαίνει ότι βρίσκεται υπό πολιορκία. Του επιβάλλουν μια συγκεκριμένη ατζέντα εξωτερικής πολιτικής, αλλά (σ.σ. ο Τράμπ) πρέπει να αποφασίσει για τις κυρώσεις, επειδή αυτοί οι περιορισμοί αποτελούν εμπόδιο στο σχέδιο του να ξανακάνει ‘σπουδαία την Αμερική’», δήλωσε ο Gink σε συνέντευξή του στο Radio Sputnik.

Το οικονομικό τμήμα του προγράμματός του προϋποθέτει την ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς τη συνεργασία με ρωσικές εταιρείες.

«Πέρυσι, η Ρωσία ξεπέρασε σε ημερήσια παραγωγή τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ακατέργαστου αργού πετρελαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα  κοινά έργα με τη Ρωσία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα» επεσήμανε ο οικονομολόγος.

«Ο Τραμπ πρέπει να στρατολογήσει τη θέληση του και να αποφασίσει. Θα πρέπει να συναντηθεί με τους αντιπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τους εξηγήσει τι συμβαίνει.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συνεργασία με τη Ρωσία και γι 'αυτό οι κυρώσεις δεν έχουν νόημα. Οι ΗΠΑ διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν δισεκατομμύρια. Στην ερχόμενη τετραετία, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν τουλάχιστον τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», κατέληξε ο Gink.


Δεν υπάρχουν σχόλια: