26 Ιουλίου, 2017

ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να «επισκεφτούν» και να «προστατέψουν» την Ιερουσαλήμ.

Έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την απόφαση του Ισραήλ να τοποθετήσει συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών.

«Θα ήθελα να καλέσω όλους τους συμπολίτες μου και τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου που έχουν την δυνατότητα... να επισκεφτούν την Ιερουσαλήμ και το τέμενος αλ Άκσα», τόνισε ο Ερντογάν.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο... «Ελάτε να προστατέψουμε όλοι μαζί την Ιερουσαλήμ», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Ισραήλ, που δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το τέμενος αλ Άκσα και το Θόλο του Βράχου, θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι αρχές αποφάσισαν την αφαίρεση των ανιχνευτών και την αντικατάστασή τους με «έξυπνες» συσκευές παρακολούθησης.

«Αναμένουμε το Ισραήλ να κάνει βήματα για την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση αυτή των ισραηλινών αρχών.

Παράλληλα επισήμανε ότι επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρέουβεν Ρίβλιν και του δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι που επισκέφτονται το τέμενος αλ Άκσα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε επίσης Εβραίους να πηγαίνουν σε συναγωγές και να αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες» δήλωσε.

Διπλωματικό «μποξ» Τουρκίας - Ισραήλ για τη βία στην Ιερουσαλήμ
Για Ισραηλινούς στρατιώτες που «χύνουν αίμα Μουσουλμάνων» και «λερώνουν με τις αρβύλες τους την αυλή της πλατείας των Τεμενών», έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ και έτσι θα παρεμείνει», διαμηνύσει το υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά βίας στην Ιερουσαλήμ. 

Για Ισραηλινούς στρατιώτες που «χύνουν αίμα Μουσουλμάνων» και «λερώνουν με τις αρβύλες τους την αυλή της πλατείας των Τεμενών», έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως η τρέχουσα κατάσταση, οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν δίνει «την αρμόζουσα σημασία» στην Ιερουσαλήμ.

«Οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν τελειώσει», απαντά από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Εμάνουελ Νασχόν, χαρακτηρίζοντας «δημιουργήματα φαντασίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ και έτσι θα παρεμείνει (…) Ο κύριος Ερντογάν να ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας του», διαμήνυσε ο Νασχόν.

«Ο τελευταίος που θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ είναι ο Ερντογάν», σχολίασε και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ. «Τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου και τους Κούρδους;»

Ακολούθησε καταδίκη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε ανάρμοστη την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Ισραήλ.
Δημοσίευση σχολίου