05 Ιουλίου, 2017

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

 

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της ασιατικής χώρας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός· επρόκειτο προφανώς για μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η δυνατότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλο στρατηγικό βάθος δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να προσβάλλουν το πλήρες φάσμα» στόχων που είναι κρίσιμο να εξουδετερώνονται έγκαιρα.

«Υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι στα γυμνάσια δοκιμάστηκαν το Army Tactical Missile System (ATACMS) και ο πύραυλος Hyunmoo II της Νότιας Κορέας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διατράνωσε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε χθες η Πιονγκγιάνγκ.

«Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας και να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Ντέινα Γουάιτ. 

«Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενώπιον αυτών των απειλών, παραμένει αλύγιστη», πρόσθεσε η ίδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από τη Βόρεια Κορέα ήταν «ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος» και έκανε λόγο περί μιας «νέας κλιμάκωσης της απειλής» που εγείρει η Πιονγκγιάνγκ. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της (βορειοκορεάτικης) απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας. 

Για την περιοχή και για τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ είναι «ένα επικίνδυνο καθεστώς» και οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να ληφθούν «πιο αυστηρά μέτρα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συγκλήθηκε κατεπειγόντως και αναμένεται να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα περί τις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η απόκτηση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου σηματοδοτεί μια καμπή για τη Βόρεια Κορέα και ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια των ΗΠΑ, που έχουν καταστήσει σαφές ότι εναντιώνονται στους στρατιωτικούς στόχους της Πιονγκγιάνγκ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο σχετικά με την προοπτική της απόκτησης ICBM από τη Βόρεια Κορέα ότι αυτό «δεν θα συμβεί».

Στην ίδια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί βορειοκορεάτες εργαζόμενους, ή παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ, ή αθετεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ «υποθάλπει και συνεργεί με ένα επικίνδυνο καθεστώς».

«Όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στη δοκιμή του οποίου προχώρησε  η Βόρεια Κορέα είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή», διαβεβαίωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς. Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

Μένει ωστόσο να φανεί αν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να αποκτήσει την τεχνολογία που θα εγγυάται ότι θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το KCNA ανέφερε ότι η  εκτόξευση ήταν επιτυχής όσον αφορά «όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της αντοχής στη θερμότητα και τη δομική σταθερότητα του κώνου της κεφαλής», κάτι που είναι απαραίτητο για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του πυραύλου άθικτου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεφαλή αποτελείτο από ανθρακοΐνες. Υπό «δύσκολες συνθήκες, που σημαίνει θερμότητα χιλιάδων βαθμών, πιέσεις και δονήσεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεφαλής παρέμεινε σταθερή, μεταξύ των 25 και των 45 βαθμών Κελσίου», ανέφερε το πρακτορείο.

Ο πύραυλος διέγραψε μια «τέλεια» τροχιά και «έπληξε τον στόχο του με ακρίβεια», συμπλήρωσε. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας».

Σύμφωνα με δηλώσεις που το KCNA απέδωσε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας πλάγιο λόγο. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον πλέον εισέρχεται στην «τελική της φάση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Κιμ έκρινε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την απεμπόληση αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Δημοσίευση σχολίου