04 Ιουλίου, 2017

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ

 

Ανήμερα της επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας επέλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρήσει σε μια ακόμη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, αναμένεται και μια σημαντική ανακοίνωση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας εντός της ημέρας.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Ο μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικός πύραυλος, “ξεπέρασε ουσιαστικά” το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, αλλά και την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η νέα δοκιμαστική εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε από το έδαφος έναν μέσης ακτίνας βαλλιστικό πύραυλο, η τροχιά του οποίου καταγράφηκε για 37 λεπτά, πριν καταπέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

«Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση που έγινε από τη Νότια Κορέα, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται ότι η εκτόξευση έγινε από χερσαίο πεδίο εκτοξεύσεων (Panghyon Airfield).

Η αντίδραση του Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, όμως η πρώτη αντίδραση από αμερικανικής πλευράς ήρθε μέσω twitter, με τον Ντόναλντ Τραμπ να σημειώνει πως:

Είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα».

Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα, πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Κινητικότητα στη Νότια Κορέα
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα,

Ο οποίος έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: