04 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (4/7/2017)

 

Ελλάδα:Την αεροπορική βάση πυρόσβεσης της Ελευσίνας, επισκέπτεται το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο, Χρήστο Χριστοδούλου.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Επί τάπητος το κρίσιμο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Αν και αποφεύγονται οι δηλώσεις, ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του Ν.Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».

Διαστάσεις θερμού επεισοδίου επιχειρούν να προσδώσουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και στόχο είχε ύποπτο φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία στα ανοικτά της Ρόδου.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές διπλωματικές αρχές για ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας. Στάση νηφαλιότητας προκρίνει η Αθήνα. Το πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. Δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Νυμφίο και Κοκκάλα. Σε ύφεση και το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Μαγούλα, του Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Σημαντική πτώση στις βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές, μεγάλη άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς επίσης και οριακή αύξηση στις ιατρικές και τις νομικές σχολές, «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Κόσμος:Δύο «θύματα» μετρά μέχρι στιγμής η υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, το οποίο θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Μετά την παραίτηση του γερουσιαστή Σαντιάγο Βιδάλ, ήρθε να «ξηλωθεί» υπουργός της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα.

Εννέα πυροσβέστες και ένας πολίτης τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης νέων πυρκαγιών στην κεντρική Πορτογαλία. Η χώρα θρήνησε 64 νεκρούς στις πυρκαγιές που ξέσπασαν πριν από δύο εβδομάδες στο Πεντρογκράο Γκράντε.

Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Ο πύραυλος έπεσε τελικά εντός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στον δικτάτορα της Β.Κορέας:

«Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του;» Oι συριακές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ κατάφεραν να μπουν στην Παλαιά Πόλη της Ράκα, της de factο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους. Την πόλη υπερασπίζονται περίπου 4.000 τζιχαντιστές.

Οδηγός ταξί χτύπησε με το αυτοκίνητό του πεζούς που στέκονταν στην πιάτσα των ταξί έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Οικονομία:Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εξομαλύνει σταδιακά τη νομισματική της πολιτική και να βάλει τέλος στην «τρελή κατάσταση» των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Mετάθεση για τις 13 Ιουλίου παίρνει η καταβολή της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή 6,4 δισ. ευρώ των ομολόγων από 17 έως και 20 Ιουλίου. Ο λόγος αυτή τη φορά είναι τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το ΔΝΤ, αλλά και το «αγκάθι» με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, καθώς το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει διευθετήσει με ικανοποιητικό τρόπο το θέμα των αποζημιώσεων για τις άγονες γραμμές.

Βαρύς ο φόρος στον βωμό της κρίσης που πληρώνει η ελληνική επιχειρηματικότητα παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των λουκέτων στην αγορά. Ωστόσο, σωρευτικά το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 3 Ιουλίου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Συγκεκριμένα, έβαλαν λουκέτο 273.007 επιχειρήσεις και άνοιξαν 215.947.

Σε σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας που τη καθιστούν σημαντική αναφέρθηκε ο Ευ.Τσακαλώτος. Παραλληλίζοντας με «άγκυρες» ασφάλειας τις αποφάσεις για πλεονάσματα κοντά στο 2% από το 2022, και τη ρήτρα για σχέση χρέους-ανάπτυξης, είπε ότι εξασφαλίζεται η ένταξη της χώρας στο QE, όχι άμεσα.

Αλλά κάποια στιγμή. Για την έξοδο στις αγορές είπε ότι θα γίνει με συγκροτημένο τρόπο εξασφαλίζοντας μακροβιότητα, και όχι όπως έγινε το 2014. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούριο και πρέπει να το καταλάβετε».

Αθλητισμός:Ένα νέο όνομα έρχεται να προστεθεί στους μεταγραφικούς στόχους που διερευνά ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής αθλητικής ιστοσελίδας, ο νεαρός αμυντικός μέσος της Λιόν, Ολιβιέ Κεμέν, βρίσκεται στο «στόχαστρο» των «ερυθρολεύκων» και ήδη έχουν κάνει την πρώτη επαφή. Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού είναι πια με κάθε επισημότητα ο Δημήτρης Κολοβέτσιος.

Ο πρώην κεντρικός αμυντικός των ΑΕΛ και ΑΕΚ πέρασε σήμερα ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια υπέγραψε στους «πράσινους» για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 26χρονος παίκτης ήρθε να προστεθεί στους Μολέδο, Κουτρουμπή, Ευαγγέλου και να δώσει άλλη μια επιλογή στον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Μετά από οκτώ συναπτά έτη στην Ξάνθη, ο Θοδωρής Βασιλακάκης θα είναι από τη νέα αγωνιστική σεζόν κάτοικος Περιστερίου. Ο έμπειρος μέσος υπέγραψε σήμερα διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ατρόμητο και αποτελεί αισίως το έκτο μεταγραφικό απόκτημα της «κυανόλευκης» ΠΑΕ.

Παρελθόν από την ΑΕΚ αποτελεί μετά από ενάμιση χρόνο ο Τόμας Πέκχαρτ. Ο Τσέχος επιθετικός, ο οποίος είχε ενταχθεί στην Ενωση τον Ιανουάριο του 2016, ενημερώθηκε σήμερα ότι η ΠΑΕ δεν θα κάνει χρήση της οψιόν ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο στο συμβόλαιό του, γεγονός που τον καθιστά αυτόματα ελεύθερο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι, για δεύτερη χρονιά, στην κορυφή των καλύτερα αμειβόμενων αθλητών στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα που παρουσίασε το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Forbes». Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έλαβε από μισθούς και διαφήμιση 93 εκατ. δολάρια (!).

Δεν υπάρχουν σχόλια: