22 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (22/7/2017)

 

Ελλάδα: «Το απώτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο ευτελισμός του ίδιου του Συντάγματος μέσα από την καταστρατήγηση της αναθεωρητικής διαδικασίας» αναφέρει σε άρθρο του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νέες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Εξάρχεια. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας UNFICYP στην Κύπρο.

Έτσι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, αφού πρώτα λάβουν οδηγίες. Σε αυτοκίνητα, σκηνές ακόμα και υπνόσακους βρήκε το πρωί του Σαββάτου πολλούς κάτοικους και επισκέπτες της Κω υπό το φόβο νέου σεισμού.

Εντός της ημέρας ξεκινά η επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω, που αποτελεί και πύλη Σένγκεν. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε σπίτια για προβλήματα στατικότητας.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το οποίο ρυθμίζει θέματα τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, καθιερώνει τον γραμμικό κώδικα στις εφημερίδες, συστήνει Μητρώο για τον περιφερειακό - τοπικό Τύπο και δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρας.

Κόσμος: Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον αδελφό του Παλαιστίνιου που σκότωσε τρεις εποίκους στη Δυτική Όχθη. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά από μια μέρα γεμάτη ένταση και συγκρούσεις ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

Η επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεσότα, Ζανέ Χάρτο, υπέβαλε την παραίτησή της, έπειτα από τον θανάσιμο πυροβολισμό μιας άοπλης Αυστραλιανής από αστυνομικό. Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την οικογένεια της 40χρονης γυναίκας, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών έπληξε νωρίς το πρωί την κεντρική Ιταλία, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Εγκρίθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, και από τη Γερουσία της Πολωνίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο η αντιπολίτευση αλλά και η ΕΕ καταγγέλλουν ότι υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα.

Παραιτήθηκε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, αφού ο χρηματιστής Άντονι Σκαραμούτσι -πιστός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- διορίστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο νέος επικεφαλής επικοινωνίας.

Οικονομία:Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα εφαρμοστεί από το 2019, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί, καθώς θεωρεί ότι δεν θα εκπληρωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Διευκρινίσεις, με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις προμήθειες που θα χρεώνουν από τη Δευτέρα οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων με μετρητά στα γκισέ. Επίσημο αίτημα για μείωση των χρεώσεων.

«Στις αγορές πτωχευμένοι 2.0» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει επικίνδυνο ψέμα τις υποσχέσεις για «επιτυχία» αναφορικά με την έξοδο στις αγορές.

Ο οίκος Fitch διατήρησε αμετάβλητο στην κατηγορία των «σκουπιδιών» το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, επικαλούμενος τους πολιτικούς κινδύνους στη χώρα και στην περιοχή.

Χορήγηση εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος στις μητέρες με τέσσερα και πλέον τέκνα από τους δήμους προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Τη σχετική ρύθμιση συμπεριέλαβε το υπουργείο στο πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, ύστερα από ομόφωνη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Αθλητισμός:Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που πρόσφατα έγινε πατέρας διδύμων, είναι γνωστός θαυμαστής των αυτοκινήτων. Στο πάρκινγκ του σπιτιού του υπάρχουν 17 πολυτελή αυτοκίνητα, που φέρουν τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα στον κόσμο, συνολικής αξίας 4.270.000 εκατ ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο ενέκρινε το νέο καταστατικό της ΕΠΟ, κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δρόμος για τη διενέργεια εκλογών στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία άνοιξε. 

Το νέο καταστατικό είχε ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 30 Ιουνίου, ενώ με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν βάσει του καταστατικού και όχι του νόμου.

Χωρίς κάποιο μεγάλο ματς θα αρχίσει το ισπανικό πρωτάθλημα της περιόδου 2017-18, η κλήρωση του οποίου έγινε την Παρασκευή. Στην πρεμιέρα, που προγραμματίζεται για το τετραήμερο 18-21 Αυγούστου, η πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξει στο «Ριαθόρ» με τη Λα Κορούνια, η Μπαρτσελόνα θα φιλοξενήσει στο «Καμπ Νου» τη Μπέτις. 

Το ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα θα καθυστερήσει αρκετά, καθώς θα γίνει τη 17η αγωνιστική, η οποία είναι εμβόλιμη και προγραμματίζεται για την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου. Τη φανέλα του Παναθηναϊκού έως το 2020 θα συνεχίσει να φοράει ο Νίκλας Χουλτ. 

Και αυτό γιατί ο Σουηδός αριστερός μπακ συνάντησε τους διοικούντες του «τριφυλλιού» και οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για επέκταση του συμβολαίου του γι' ακόμη ένα χρόνο, το οποίο έληγε αρχικά το καλοκαίρι του 2019. 

Προκειμένου να πει το «ναι» στην πρόταση των «πράσινων» για επέκταση της συνεργασίας τους, ο 27χρονος άσος ικανοποιήθηκε οικονομικά με μια αύξηση των αποδοχών του κατά περίπου 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: