21 Ιουλίου, 2017

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ

 
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,4 R-ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΚΩΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 2 ΝΕΚΡΟΥΣ (- Αντίστοιχο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει και άλλες ακτές στην περιοχή, οπότε συνιστάται για λόγους ασφαλείας η απομάκρυνση από τις ακτές.

Κλιμάκιο του Υπουργείου και ομάδα του ΟΑΣΠΑΝ έρχονται στην Κω με c130 στις 5 το πρωί. Όπως δίπλωσε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

 -Στο νησί μας μεταβαίνει με C-130 ο υφυπουργός ναυτιλίας. 

-Το πρωί θα βρίσκεται επίσης στο νησί ο υπουργός υποδομών μαζί με κλιμάκιο για την αξιολόγηση των καταστροφών. 

-Ανάκληση όλων των αδειών στο νοσοκομείο. 

-Το λιμάνι μας υπέστη σοβαρές ζημιές και ως εκ τούτου δεν προσέγγισαν τα πλοία της γραμμής.

Περισσότερα εδώ:

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για το μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε σήμερα 21 Ιουλίου τα Δωδεκάνησα και την Τουρκία. 

Αν και αρκετοί σεισμολόγοι, εδώ και μέρες, είχαν προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό, μετά τα 6,7 Ρίχτερ, ο προβληματισμός τους έχει γίνει μεγαλύτερος. 

Προς ώρας, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται μεν καθησυχαστικοί, αποφεύγουν όμως να δηλώσουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. 

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ακόμα κι αν τα 6,7 Ρίχτερ ειναι ο κύριος σεισμός, για να εκτονωθεί το φαινόμενο θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ!!!

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Παπαζάχου στον ΣΚΑΙ ο οποίος ναι μεν είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης.

«Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση.

Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να διαφωνεί με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, αφού όπως είπε ο σεισμός δεν ήταν 6,5 αλλά 6,7 Ρίχτερ. «Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου... 

Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια.

Και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. και ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 80 χιλιόμετρα νότια του Μποντρούμ και 162 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Στην Κώ μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική ακολουθία στην Κω μετά τον ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπου έπληξε το νησί στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/07/2017), με τον σεισμολόγο και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκη Τσελέντη να επισημαίνει, ωστόσο, ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

«Η δική μου εκτίμηση είναι πως ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σεισμό που είχε γίνει στη Μυτιλήνη. Η μετασεισμική ακολουθία εδώ πέρα είναι απόλυτα φυσιολογική.

Έχουμε ήδη δέκα σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ στη Μυτιλήνη πέρναγαν τα εικοσιτετράωρα και δεν είχαμε τίποτα», είπε ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά επειδή είχαμε πολύ μικρό εστιακό βάθος θα έχουμε μια πολύ πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα.

Είχαμε το 5,1, πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και το 5,7 και το 5,8», πρόσθεσε ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μέρες ο κ. Τσελέντης είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.   Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής στην Κω. 

Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω. Ο σεισμός προκάλεσε την πτώση της οροφής μπαρ με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν. 

Στο «χορό» των Ρίχτερ εξακολουθεί να κινείται εδώ και μερικές ώρες το νησί της Κω, μετά και την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/07/2017) την ευρύτερη περιοχή.

Ήδη αμέσως μετά την πρώτη δόνηση, σημειώνονται δεκάδες μετασεισμοί, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ισχυροί, μεταξύ 4,0 έως και 4,8 Ρίχτερ.


Γεράσιμος Παπαδόπουλος:
Ο σεισμός στην Κω δεν ήταν αναμενόμενος

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να το πει ακόμη με απόλυτη σιγουριά και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως σημείωσε, το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε έχει μήκος 15-20 χιλιόμετρα και βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, στον κόλπο της Αλικαρνασσού με προσανατολισμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Τα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλά, διευκρίνισε. Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση των μετασεισμών, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει για ένα μήνα, με μειούμενο ρυθμό».

Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, καθώς κάποια κτήρια που υπέστησαν ζημιές μπορεί να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι κάτοικοι της Κω θα πρέπει να δίνουν σημασία μόνο στις ανακοινώσεις των σεισμολόγων και όχι στις διάφορες φήμες που ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, συνιστώντας υπομονή και ψυχραιμία σε όλους.

Ερωτηθείς για το τσουνάμι 70 εκατοστών που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε πως ήταν μικρό και υπογράμμισε ότι:

Το Εθνικό Κέντρο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προειδοποίηση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε, 

Αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς εστάλη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις Βρυξέλλες, στην Ουνέσκο στο Παρίσι και σε 17 χώρες - μέλη.

Πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη πρόβλεψη, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος για την πρόκληση κι άλλου τσουνάμι έχει περάσει. «Ο συναγερμός έχει λήξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου