16 Ιουνίου, 2017

ΑΙΧΜΕΣ TΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ

 

Υπαινιγμούς για τη συμπεριφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ήταν σε εξέλιξη.

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο «όλων η σκέψη ήταν στο Eurogroup, και μέχρι να προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αίθουσα για την υπογραφή της κοινής Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Κύπρου Nίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασαν πως ίσως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες γι’ αυτό το θέμα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, με τον τρόπο του, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε θα γίνει η 4η Τριμερής στην Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει τη λύση που θέλει (σ.σ ελάφρυνση χρέους). Μήνυμα αισιοδοξίας επιχείρησε να αποστείλει νωρίτερα στην κοινή γνώμη ο κ. Τσίπρας λίγο πριν το Eurogroup.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση όλων εκείνων των χωρών που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου».

Ας σημειωθεί ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Αθήνας λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup.«Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ολοκληρώθηκε με την υπογραφή δύο σημαντικών διακηρύξεων. Σε κοινή διακήρυξη αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στο σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ενώ αποφασίστηκε, με τη συνδρομή και της Ιταλίας, η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου. 


Δημοσίευση σχολίου