18 Ιουνίου, 2017

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Άνοιξαν τα 67.000 εκλογικά τμήματα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 47 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

Τρόπος ψηφοφορίας, αποτελέσματα πρώτου γύρου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγεται στη Γαλλία , κατά τον οποίο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο διακύβευμα για τον νέο κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ανάγκη τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου
Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%.

Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).

Το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν.

Η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση. Η ριζοσπαστική αριστερά του Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία) εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων, προηγούμενη των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%).

Απόλυτη πλειοψηφία για τον Μακρόν
Το προεδρικό κόμμα, η Δημοκρατία Εμπρός (La Republique en Marche –REM), και ο κεντρώος σύμμαχός του MoDem αναμένεται να αποσπάσουν από 440 έως 470 από τις 577 έδρες, πολύ περισσότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές), σύμφωνα με τις προβολές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Η -αδύναμη- αντιπολίτευση
Διαιρεμένα, εξασθενημένα, και όχι απαραίτητα «ασύμβατα με τον Μακρόν», τα υπόλοιπα κόμματα φοβούνται ότι θα περιοριστούν την Κυριακή σε ένα ποσοστό επιβίωσης: 

Η Ρεμπουμπλικανική Δεξιά αναμένει να εξασφαλίσει από 60 έως 90 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές, που είχαν την πλειοψηφία στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να περιοριστούν στις 20 έως 35 έδρες μαζί με τους συμμάχους τους.

Η ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, που ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, αναμένεται να εξασφαλίσει από 1 ως 6 (!) έδρες και η ριζοσπαστική αριστερά του Μελανσόν και οι σύμμαχοί της από 10 έως 25 έδρες. 


H τελευταία δημοσκόπηση
Το κίνημα La Republique en Marche (LREM)του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μαζί με το Modem αναμένεται να εξασφαλίσει 430 έως 460 έδρες στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση , σύμφωνα με δημοσκόπηση του ODOXA.

Η γαλλική δεξιά εξασφαλίζει, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, 70 έως 95 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έως 35 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 1 έως 6 έδρες.

Η δημοσκόπηση προβλέπει συμμετοχή 47% στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου, έναντι του 48,71% στον πρώτο γύρο, ποσοστό που ήδη αποτελεί χαμηλό ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία.

Τρόπος ψηφοφορίας
Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος Μακρόν, ένας κεντρώος της δεξιάς και ένας από την αριστερά.

Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι έντεκα εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό.

Κάθε εκλογική περιφέρεια εκπροσωπεί περίπου 125.000 κατοίκους. Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής.

Τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) στις μεγάλες πόλεις, οπότε και θα ανακοινωθούν και οι πρώτες προβολές των μερικών αποτελεσμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: