15 Ιουνίου, 2017

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


«Πας γαρ Αρχιερεύς εις το προσφέρειν δώρα τε και θυσίας καθίσταται». (Εφεσ.8,3) και «Έχοντες παρρησίαν εις την είσοδον των Αγίων»(Εβρ. 10,19). 

Σήμερα 15η Ιουνίου και η Αγία Εκκλησία εορτάζει και τιμά τον Όσιο Ιερώνυμο, του οποίου το όνομα φέρει ο Μακαριώτατος ο οποίος για το λόγο αυτό άγει σήμερα τα Ονομαστήριά του.

Με την ευκαιρία αυτή εόρτια υποβάλλουμε σεβάσματα, και αγάπη προς το σεπτό πρόσωπό του. Να σημειώσουμε εορτίως ότι η ονομαστική εορτή του Μακαριωτάτου είναι υπόθεση κυρίως του ευσεβή λαού του Θεού, περισσότερον και λιγότερον του ίδιου του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου.

Διότι ο Επίσκοπος ως το κατεξοχήν κορυφαίο πρόσωπο της κάθε τοπικής Εκκλησίας και ως κύριος εκφραστής αυτής, καθόσον βρίσκεται «εις τύπον και τόπον Χριστού».

Κατά τον Αγ. Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, η ονομαστική του εορτή δεν αφορά πρωτίστως εκείνον τον ίδιο, δεν έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, αφορά την ίδια την τοπική Εκκλησία της οποίας φύσει και θέσει η εορτή του Επισκόπου της είναι «πρώτη και κυρία εορτή Αυτής».

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εορτάζει και τιμά σήμερα τον Αρχιεπίσκοπό της, όσο και αν ο ίδιος δεν συντρέχει τον κατά κόσμον εορτασμόν για λόγους που εξ’ αντικειμένου επιβάλλονται από την υπαρκτή σκληρή οικονομική κρίση που πλήττει τον τόπο.

Όμως αυτό δεν εμποδίζει όλους εμάς να του εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να δώσουμε ευχές θερμές στον εορτάζοντα Ηγέτη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τιμούμε και καμαρώνουμε το ταπεινό και λαμπρό πρόσωπό Του, την γλυκύτατη μορφή και την συμπαθή ματιά Του και κυριολεκτικά ξαφνιαζόμαστε από τον τρόπο που έχει πάντοτε να προσεγγίζει πρόσωπα και καταστάσεις με περίσσια αλήθεια και δυναμική παρρησία.

Δια τούτο όλοι μας αποζητούμε την αμεσότητα της προσωπικής, λυτρωτικής προσέγγισής Του. Εόρτια λοιπόν και καρδιακά ευχόμαστε να έχει υγεία και δύναμη σε πολλούς χρόνους, να σύρει με γοργούς ρυθμούς τούτο το χορό της προσωπικής Του επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπους που τον πλησιάζουν.

Ευκαίρως – ακαίρως, έκτακτα και απροσδιόριστα, αιφνιδιαστικά και εμπερίστατα. Τον θέλουμε μαζί μας όπως κάνει πάντα, με τους ιερείς στον ναό, τους  διδασκάλους και τους μαθητές στο σχολείο τους.

Τους κρατουμένους στη φυλακή τους, τους πάσχοντες στο κρεβάτι του πόνου τους, τους εργαζομένους στο χώρο της εργασίας τους, τους ανέργους, καθώς και τους απελπισμένους στα στέκια τους.

Το πρόσωπο του  Μακαριωτάτου  μας εμπνέει, ο λόγος του μας ξεκουράζει, η παρουσία Του είναι πηγή ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής. Με τον τρόπο ζωής του μας υπενθυμίζει καθημερινά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Επισκόπου, τα οποία ο ίδιος φέρει εις μέγιστο βαθμό.

Μας υπενθυμίζει με τον τρόπο του πως ο Επίσκοπος είναι ο «επιτηρητής και επιμελητής πασών των εκκλησιαζομένων ψυχών» η «εικών Χριστού η έμψυχος η δη έργων και λόγων εν εαυτή χαρακτηρίζουσα την αλήθειαν».

Μας υπενθυμίζει επίσης με τον τρόπο του ότι Επίσκοπος είναι εκείνος που επιβλέπει με άγρυπνο μάτι, και προσέχει και εξετάζει με πάσα λεπτομέρεια την πορεία του πνευματικού αγώνα της Επισκοπής του.

Μας υπενθυμίζει τέλος με την ταπεινότητά του, ότι ο Επίσκοπος είναι μεν ηγέτης από την φύση της αποστολής του, αλλά χωρίς τα συστατικά  της έπαρσης της κατάχρησης και της εμπάθειας.

Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε κατεξοχήν ανάγκη όλοι μας τους δίσεκτους αυτούς χρόνους της ένδειας, της ανεργίας, της νεοπτωχείας και της πείνας.

Εμείς σήμερα ευχόμεθα στον Μακαριώτατο να έχει υγεία ακλόνητο και πολυετή Πρωθιεραρχία και να συνεχίσει με την ίδια παρρησία και με το λόγο και το έργο του να καθοδηγεί τον λαό.

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: