22 Ιουνίου, 2017

ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Συσσωρεύονται τα σκουπίδια σε αρκετούς δήμους της Αττικής. Εν μέσω τουριστικής περιόδου και μετά τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις αφίξεις τουριστών στη χώρα.

Οι υπάλληλοι στην καθαριότητα σκληραίνουν τη στάση τους, ζητώντας να αρθεί η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία τους οδηγεί στην ανεργία και τους υποχρεώνει να δώσουν πίσω ένα σημαντικό ποσό από τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προχωρεί σήμερα σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για υπόγειες διεργασίες, ώστε η αποκομιδή να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Ήδη, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν αποκλείσει τα αμαξοστάσια, με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμμάτων είτε να μη γίνεται καθόλου είτε να πραγματοποιείται με σημαντικά προβλήματα.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προχωρεί σήμερα σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους εργαζομένους στους δήμους.

 

Τουρισμός και σκουπίδια. Το αποτέλεσμα του αδιεξόδου είναι μικροί λόφοι να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία της Αττικής, ενώ την ίδια ώρα οι δήμαρχοι καλούν (ανεπίσημα) τον κόσμο να κρατεί τα απορρίμματα στα μπαλκόνια και στις αυλές.

Εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση, το πρόβλημα θα διογκωθεί, εγκυμονώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καλοκαιριού.

Παράλληλα, η τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο όγκος των σκουπιδιών ως απόρροια του πολλαπλασιασμού των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι λόφοι με το… σκουπιδαριό στα γραφικά σοκάκια και στους κεντρικούς δρόμους λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό. 

Έπειτα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει άρση του αδιεξόδου μέσω ρύθμισης για τους 6.700 συμβασιούχους στην Καθαριότητα, με την οποία θα παραταθεί η παραμονή τους μέχρι να γίνουν προσλήψεις.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 
ΤΩΝ ΟΤΑ - ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


Ένταση επικράτησε νωρίτερα έξω από τη Βουλή όταν ομάδα εργαζομένων στους ΟΤΑ επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο μετά την πορεία που πραγματοποιήθηκε με αίτημα την μονιμοποίηση τους και άνδρες των ΜΑΤ τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, 

Ένταση είχε σημειωθεί και λίγη ώρα πριν, κατά την διάρκεια της πορείας όταν έλαβαν χώρα μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος. 

Εργαζόμενοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου ενώ όταν έφτασε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους.

H ΚΕΔΕ με ανακοίνωση της απαντά πως τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν στημένα.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Οι τρείς τέσσερεις  γνωστοί άγνωστοι «επαγγελματίες» προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν "καλά τη δουλειά τους".

Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών,

Στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν "άλλοθι" στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας.

Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς.

Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής
Ακολούθως αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το αίτημα των διαδηλωτών σχετικά με τη μόνιμη εργασία.

Νωρίτερα, διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Η διαδήλωση βρίσκεται πλέον έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η λεωφόρος Βασ. Σοφίας, από το ύψος της Βουλής έως το «Χίλτον».

Μετά τη συγκέντρωση αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων αλλά και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Το χρονικό των διαδηλώσεων
Δύο συγκεντρώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης με κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών. Η μία πραγματοποιείται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας.

Αμφότερες κατέληξαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.

Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.Δημοσίευση σχολίου