08 Ιουνίου, 2017

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ;

 

Βρήκαν 46 λογαριασμούς με καταθέσεις 2,3 εκατ. Ευρώ του Γιάννου Παπαντωνίου.46 τραπεζικούς λογαριασμούς σε υποκαταστήματα των 5 ελληνικών τραπεζών έχουν στο όνομά τους, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του.

Το σύνολο των καταθέσεων αυτών, που αφορά στην περίοδο 2000-2010, αυτή δηλαδή που εξετάζεται από την προανακριτική επιτροπή, υπολογίσθηκε σε 2,3 εκατ. ευρώ. Από τις σημερινές εργασίες της προανακριτικής επιτροπής πάντως δεν έγινε γνωστό εάν οι λογαριασμοί αυτοί είχαν ή όχι δηλωθεί στο πόθεν έσχες του Γιάννου Παπαντωνίου. 

Αυτό άλλωστε είναι και το επίμαχο, εάν δηλαδή είχε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχε αποκρύψει. Αντιθέτως ο αριθμός των τραπεζικών καταθέσεων από μόνος του δεν προσφέρει νομικά κάτι περισσότερο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός από τους προγενέστερους ελέγχους που είχαν γίνει, είχε αποκαλυφθεί ότι το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στο όνομά του και ένα άλλο ποσό ύψους 900.000 ευρώ δεν δικαιολογείτο με βάση τα παράστεκα που κατέθεσε και γι’ αυτό παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη.

Η προανακριτική της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε για την ύπαρξη 46 τραπεζικών λογαριασμών από τις έρευνες που έγιναν πρόσφατα από το ΣΔΟΕ στο σπίτι του πρώην υπουργού. Οι εργασίες της προανακριτικής για τα εξοπλιστικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου πάντως μπαίνει σε τελική ευθεία για την σύνταξη του πορίσματός της που θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου στην Ολομέλεια. 

Οι εισηγητές πλην ΚΚΕ και ΧΑ που ζήτησαν να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής- συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύνταξη προσχεδίου του πορίσματος.

Τον δρόμο για τον Κορυδαλλό παίρνει και ο Γιάννος Παπαντωνίου;
Νέοι λογαριασμοί, τίγκα στις μίζες, με τον Σημίτη να κάνει πως δεν ήξερε τίποτε για το... φόνο! - Για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος τον παρέπεμψε η Τουλουπάκη

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη, που συντελέστηκε η λεηλασία σε βάρος του δημόσιου χρήματος, με το γιγαντιαίο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τις υπερτιμολογήσεις στα δημόσια έργα, το πλιάτσικο με τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά, ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν το πρωτοπαλίκαρο του τότε πρωθυπουργού, που τώρα κάνει πως δεν ήξερε τίποτε για το… φόνο!

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έρχεται τώρα, αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αφού δύο νέοι λογαριασμοί του, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι τίγκα στις μίζες!

Ο Γιάννος Παπαντωνίου παίρνει το δρόμο για τον Κορυδαλλό, αφού πιάστηκε σαν το ποντίκι στη φάκα της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Η δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και η απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα είναι το πρώτο βήμα.

Είναι σίγουρο ότι μετά την ανάκριση θα ακολουθήσει η προφυλάκισή του, για να καλύψει το κενό που άφησε στον Κορυδαλλό η αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου διώκεται για τα κακουργήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Εμπλέκεται σε μια σειρά από σκάνδαλα, που έχουν σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ στους λογαριασμούς του εμφανίζεται ροή βρόμικου χρήματος από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Βέβαια τα αδικήματα που έχουν σχέση με τη θητεία του στα υπουργεία Οικονομικών και Αμύνης έχουν παραγραφεί, αλλά παραπέμπεται για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που είναι αδίκημα διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή.

Η ποινή που αντιμετωπίζει είναι ισόβια κάθειρξη καθώς και δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου καθυστέρησε, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τους πρώτους λογαριασμούς που είχαν αποκαλυφθεί.

Τότε κατέθεσε ψέματα στη Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος ότι ο λογαριασμός περιλάμβανε καταθέσεις που προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο της Κουράκου.

Ένα ολόκληρο σύστημα από διαπλεκόμενους παράγοντες στην Ελλάδα, επιχείρησε να σώσει τον Γιάννο, προκειμένου να προστατέψει τον αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη.

Έφτασαν σε σημείο να επιστρατεύσουν και παράγοντες από το εξωτερικό, προκειμένου να αποφύγει την προφυλάκιση. Μετά την αποκάλυψη και νέων λογαριασμών που είναι τίγκα στο βρόμικο χρήμα, η εισαγγελέας διαφθοράς έδωσε τη χαριστική βολή στον στενό συνεργάτη του Κ. Σημίτη.

«Έπιασαν» τον Γιάννο την ώρα που γύρισε στην Ελλάδα
Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο ζευγάρι απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία του στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για τη νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του. Ερευνήθηκε, δηλαδή, εάν η περιουσία του πρώην υπουργού είναι «καθαρή» ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή βρόμικου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών, επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας. 

Η κίνηση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην εισαγγελία, κινητοποιώντας διαδικασίες, μέσω ξεχασμένων δικογραφιών, ήταν καλά μελετημένη και έπιασε ουσιαστικά τον Παπαντωνίου και την Κουράκου τη στιγμή που γύρισαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό όπου διαμένουν μόνιμα.

Γιατί ασκήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού του κ. Παπαντωνίου και μελών της οικογένειάς του στη λίστα Μπόργιανς. Πρόκειται για τον ένα από τους 3 λογαριασμούς, για τους οποίους αναμένονται, με αίτημα δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από τις ελβετικές αρχές. 

Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έκριναν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, καθώς οι πληροφορίες λένε, ότι:

Τα δηλωθέντα εισοδήματά τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά 4 ακινήτων (το σπίτι στην Κηφισιά, δύο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και ένα ακίνητο στην Σύρο, το οποίο ήδη έχει πωληθεί). 

Στο εισαγγελικό πόρισμα φέρεται να καταγράφεται ότι καταθέσεις και αγορές (αν όχι όλων των ακινήτων, των περισσοτέρων) δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά. 

Οι εισαγγελείς απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπήρξε φοροδιαφυγή, καθώς όπως λένε πηγές, Παπαντωνίου – Κουράκου ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούσαν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα. 

Η Εισαγγελία Διαφθοράς απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εντός 15 ημερών, θα επικυρώσει ή όχι τον περιοριστικό όρο.

Πάγωμα
Η δίωξη έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο «πάγωσαν» τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε μεταβίβαση ακινήτου του πρώην υπουργού, της συζύγου και του γιου του. 

Του μπλοκαρίσματος στην εντός Ελλάδος κινητή και ακίνητη περιουσία του πάλαι ποτέ τσάρου της Οικονομίας και μετέπειτα επικεφαλής του Πενταγώνου, προηγήθηκαν η αιφνιδιαστική έφοδος και οι κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του κ. Παπαντωνίου.

Κι άλλη δίωξη
Πριν από ενάμιση μήνα, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα που διερευνά τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας - δωροληψίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. 

Το τελευταίο αδίκημα θεωρείται διαρκές (εφόσον το ξέπλυμα των χρημάτων από μίζες μπορεί να συνεχιστεί μέχρι σήμερα) και δεν κινδυνεύει με παραγραφή, ακόμα κι αν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο που «ευεργετείται» από τις σύντομες παραγραφές του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η σύμβαση για τις φρεγάτες υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και οι νέες κατηγορίες ακόμα δεν έχουν προσωποποιηθεί σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. 

Σύμφωνα, πάντως με το αίτημα της κ. Ζαμανίκα, η συμπληρωματική ποινική δίωξη θα αφορά στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

Οι έρευνες για τον κ. Παπαντωνίου άρχισαν να «τρέχουν» μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε λογαριασμός με καταθέσεις 1,3 εκ ευρώ της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ. Παπαντωνίου, για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί). 

Τα χρήματα φέρονται να εισέρρευσαν στο λογαριασμό της κ. Κουράκου από λογαριασμό του κουμπάρου της. Από το 2014 εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου, ο οποίος ωστόσο έχει προβάλει αντιρρήσεις, «μπλοκάροντας» μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

Για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κομβικής σημασίας για την έρευνα θα είναι τα στοιχεία που αναμένουν από τις ελβετικές αρχές για δύο τραπεζικούς λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. 

Όλα φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απεστάλη στους Ελβετούς στις 22 του περασμένου Μάρτη, οι Έλληνες εισαγγελείς ζητούν κάθε στοιχείο που θα αφορά στην αποκάλυψη της προέλευσης αυτών των χρημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: