05 Ιουνίου, 2017

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΖΙΓΚΜΑΡ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

 

Η Τουρκία συνεχίζει να μην δίνει άδεια σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν στρατιώτες στη βάση του Ιντσιρλίκ. Από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Γκάμπριελ θα κριθεί η παραμονή τους εκεί η ή μεταφορά τους στην Ιορδανία.

Το δικαίωμα να επισκέπτονται γερμανοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι γερμανούς στρατιώτες στην Τουρκία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης στα χέρια της τουρκικής διπλωματίας. Με αυτό το μήνυμα στις αποσκευές του αναχώρησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών για την Άγκυρα.

Μια εξαιρετικά λεπτή αποστολή, που φέρνει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δύσκολη θέση, τόσο από πλευράς Τουρκίας, όσο και από το εσωτερικό μέτωπο στη χώρα του, μιας και τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού ερίζουν για το ποια είναι η πιο σωστή στάση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πιέζει για απόσυρση των στρατιωτών, το Χριστιανοδημοκρατικό θέλει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις. Για τον Γκάμπριελ δεν αποτελεί ιδανική αφετηρία για ένα τόσο δύσκολο ταξίδι.

Οι συζητήσεις με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνουν την αποστολή του ακόμη πιο πολύπλοκη. Τις προάλλες, ενώπιον δημοσιογράφων, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αυτήν την περίοδο είναι αδύνατο να γίνονται επισκέψεις Γερμανών στο Ιντσιρλίκ.

Κάλεσε μάλιστα τη γερμανική πλευρά να ικανοποιήσει πρώτα «ορισμένες προϋποθέσεις» πριν δοθεί η άδεια για την επίσκεψη. «Παρακολουθούμε πως η Γερμανία στηρίζει οτιδήποτε στρέφεται εναντίον της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση κάνει «θετικά βήμα», είναι πιθανόν να αλλάξει η τουρκική στάση.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρεται στις γνωστές αιτιάσεις ότι η Γερμανία δίνει καταφύγιο σε οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν και μέλη του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος PKK. 

Σε κάθε περίπτωση η διαμάχη μεταφέρθηκε στις πλάτες των 260 γερμανών στρατιωτών που από τη βάση του Ιντσιρλίκ συμμετέχουν έμμεσα στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με αναγνωριστικές πτήσεις. Το SPD του Γκάμπριελ θέλει την άμεση απόσυρση των Τοrnado στην Ιορδανία και καλεί την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παρουσιάσει άμεσα στη βουλή σχέδιο μετακίνησής τους στην χώρα.

Σε μια τόσο περιπεπλεγμένη κατάσταση τι μπορεί να φέρει η διαμεσολάβηση Γκάμπριελ; Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν την επίσκεψη ως την τελευταία τυπική κίνηση πριν αποφασίσει το κοινοβούλιο, το οποίο έχει δώσει και την εντολή συμμετοχής των στρατιωτών στον πόλεμο εναντίον του ISIS, τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι για τη λήψη απόφασης στη βουλή χρειάζονται οι ψήφοι και των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Η καγκελάριος Μέρκελ έκανε δημόσια σαφές ότι η επιχείρηση Γκάμπριελ είναι και η τελευταία προσπάθεια για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαμάχης. Από την άλλη πλευρά εξήγγειλε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν κάνει πίσω τότε τα Tornado θα μεταφερθούν σε άλλη χώρα.

Η οριστική απόφαση του Βερολίνου για την παραμονή ή όχι των 260 στρατιωτών στο Ιντσιρλίκ θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες. Αναλόγως της έκβασης από τη σημερινή επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα μπορεί ακόμη και να επιταχυνθεί. 

Πάντως ο Μίχαελ Γκρόσε - Μπρέμερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην πανικοβάλλονται. «Δεν υπάρχει πίεση χρόνου», λέει, «η απόσυρση των στρατιωτών θα διαρκέσει ούτως ή άλλως πολλούς μήνες».




Δεν υπάρχουν σχόλια: