29 Ιουνίου, 2017

ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος στην Κόρινθο για την εορτή του Αποστόλου Παύλου.Με θρησκευτική λαμπρότητα τιμήθηκε χθες το απόγευμα στην Κόρινθο η μνήμη του Αποστόλου Παύλου, ιδρυτού της Τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχου της πόλης παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Στον πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αποστόλου Παύλου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, πλαισιούμενος από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καθώς και των Μητροπολιτών Γουϊνέας κ. Γεωργίου, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, Σύρου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Γρεβενών κ. Δαυίδ.

Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, των Επισκόπων, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, και του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου. 

Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κληρικοί λαϊκοί.

Ευθύς μετά την έλευση Αρχιεπισκόπου και των Συνοδικών Μητροπολιτών ακολούθησε η υποδοχή, του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας, εκ της Ιεράς Μονής του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους,

Την οποία και μετέφερε ο Καθηγούμενος της Μοναστικής της Αδελφότητας, Αρχιμ. Εφραίμ προκειμένου να παραμείνει μόνιμα προς αγιασμό του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Τον Θείο λόγο στον Πανηγυρικό Εσπερινό κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, αναλύοντας την κατά Θεόν και Παύλον «μωρία του κηρύγματος».

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής εκκινώντας από την αναφορά στην σπουδαιότητα της «σεβασμίας μορφής» του Αποστόλου των Εθνών Παύλου για τους Κορινθίους, για τους Έλληνες. Για τους Ευρωπαίους, για τους απανταχού Χριστιανούς.

Ακολούθως κατέδειξε την αγωνία του Αποστόλου, μέσω των Προς Κορινθίους Επιστολών του, «να διευθετήσει τα ζητήματα πού είχαν προκύψει μεταξύ των πιστών στην Εκκλησία.

Όπου εκείνος ίδρυσε», «να διεκδικήσει την πνευματική πατρότητά του και την κορυφαία σχέση του μαζί τους» και για «να υπερασπισθεί την αυθεντικότητα του αποστολικού αξιώματος του και τούς καρπούς της ιεραποστολικής διακονίας του».

Ο Απόστολος Παύλος διακήρυττε ότι « Θεός απέδειξε, ότι σοφία αυτού του κόσμου είναι μωρία, επειδή οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν με την σοφία τους ν’ αναγνωρίσουν τον Θεό μέσα από τα δημιουργήματά Του πού φανερώνουν την σοφία Του».

Στην ιδεολογική σύγχυση του σύγχρονου κόσμου, ως διέξοδο στα υπαρξιακά αδιέξοδα του ανθρώπου, ως ελευθερία του πνεύματός του από την φυλακή των αισθήσεων και του ηδονισμού κατά τον Απόστολο Παύλο σοφία και η δύναμη του Θεού καλεί τον άνθρωπο να ζήσει διά της πίστεως «εν Χριστώ».

Αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κορίνθου, απένειμε τον Χρυσό Μεγάλο Σταυρό Α΄ Τάξεως του Απ. Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.Καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. 

Ο Μακαριώτατος Στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ευλογημένη, για την πόλη της Κορίνθου, συγκυρία της ταυτόχρονης παρουσίας τόσο του Πρώτου Πολίτου της χώρας όσο και του Πρώτου της Ελλαδικής Εκκλησίας, τους οποίους και καλωσόρισε με ένα θερμό και εγκάρδιο «ως ευ παρέστητε!».

Όταν Πολιτεία και ποιμαίνουσα Εκκλησία συμπορεύονται, ανέφερε ο Μητροπολίτης Κορίνθου, τότε «οικοδομούν» προς τέρψη, αγαλλίαση και ευτυχία του Χριστωνύμου λαού και η συμπόρευση αυτή γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες, γεννά δύναμη και θάρρος για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει καθημερινώς.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεγάλη σπουδαιότητα για ολόκληρη την ανθρωπότητα των τριών πυλώνων: Αρχαίας Ελλάδας του πολιτισμού, Αρχαία Ρώμης των θεσμών και Χριστιανικής Διδασκαλίας.

«Ο Απόστολος Παύλος κατέστη Απόστολος των Εθνών ακριβώς διότι κατάφερε μέσα από την διδασκαλία του και την ιεραποστολή του να ενώσει την Εβραϊκή Ανατολή με την Ελληνική Δύση».

Επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε πως «η διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου παραδίδουν στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο την πιο σημαντική αρχή και αξία.

Όπου μπορεί να θεμελιώσει την ειρήνη του κόσμου και το μέλλον της ανθρωπότητας και αυτή δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη, αυτήν την οποία εξέφρασε ο Απόστολος Παύλος με τη μορφή της αγάπης».

Αμέσως μετά αντιφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλώντας «άνοιγμα καρδιάς» την παρασημοφόρησή του, η οποία πάντοτε θα αποτελεί γι’ αυτόν ανακεφαλαίωση ιστορίας. 

Καθώς η σύνδεση του Παύλου με την Κόρινθο είναι παγκοσμίως γνωστή, για τον Αρχιεπίσκοπο η σημερινή ημέρα θα αποτελεί νότα αισιοδοξίας, που με την βοήθεια του Θεού θα μας βοηθήσει «να περάσουμε απέναντι, στην άλλη όχθη».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων Παναγίας της Παραμυθίας, του Αποστόλου Παύλου, φερομένων επί στρατιωτικών οχημάτων.

Καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των Μοναστηριών της Ι. Μητροπόλεώς Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων:

Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου του και πολιούχου, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Μάρτυρος Λεωνίδου και των συν Αυτώ, Οσίων Παταπίου και Υπομονής και Νίκωνος του νέου, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των εν Κορινθία Αγίων.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.grΔημοσίευση σχολίου