23 Μαΐου, 2017

ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Μηνύματα αποκλιμάκωσης έντασης από Τουρκία. Διάθεση μείωσης της έντασης στον άξονα Αθήνας-Αγκυρας, καθώς και επιβεβαίωση του θετικού προσήμου που έβαλε η ελληνική πλευρά στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο.

Διαπίστωσε η ελληνική αποστολή από τις επαφές του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου - ΟΣΕΠ. 

Αυτό, παρότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο πρόεδρο ακυρώθηκε εκτάκτως, όπως και όλες οι διμερείς επαφές του κ. Ερντογάν (με τον πρόεδρο της Μολδαβίας και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ).

Παρότι δεν επιβεβαιωνόταν από καμία πλευρά, λόγοι υγείας φαίνεται να ήταν αυτοί που ανάγκασαν τον Τούρκο πρόεδρο να ακυρώσει το πρόγραμμα των επαφών του που θα ακολουθούσαν το επίσημο γεύμα στο ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ προς τιμήν των προέδρων και πρωθυπουργών που μετείχαν στη σύνοδο του ΟΣΕΠ. 

Η τουρκική πλευρά ζήτησε συγγνώμη και στο γεύμα τοποθέτησε τιμητικά τον κ. Παυλόπουλο δίπλα στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον οποίο και έγινε συζήτηση για τα διμερή και όχι μόνο. Κύκλοι της προεδρίας μιλούσαν για θετικό κλίμα και διάθεση μείωσης της έντασης. 

Ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να διαβεί τον Ρουβίκωνα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης (εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την υιοθέτηση της θανατικής ποινής, κάτι που θα την έθετε αυτομάτως εκτός οργανισμού, ενώ θα έβαζε ταφόπλακα στην προοπτική συνέχισης της ευρωπαϊκής της προοπτικής). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο.

Συνεργασία
Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που έλαβε τον λόγο στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ, αμέσως μετά τον κ. Ερντογάν. Εμμέσως πλην σαφώς απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας εκφράζοντας την πεποίθηση της Ελλάδας ότι η ενίσχυση του ΟΣΕΠ «πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών». 

Μέχρι τότε, όμως, όπως υπογράμμισε, «έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητές μας να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις. Όλος δε αντιθέτως, έχουμε επίσης χρέος να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες αυτές σε εστίες θετικής ενέργειας των λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ».

«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Δύση. 

Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Παυλόπουλος το πρωί από το Φανάρι και στη συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η πρόταση Αναστασιάδη στον Ακιντζί
Την τελευταία πρότασή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αποκάλυψε χθες στο νυχτερινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. 

Όπως είπε, πρότεινε άμεση μετάβαση στη Γενεύη ώστε, πρώτον, να πραγματοποιηθεί διάσκεψη που θα καταλήξει στα κεφάλαια «Ασφάλεια» και «Εγγυήσεις». 

Δεύτερον, να προχωρήσει αμέσως η συζήτηση για επίλυση του εδαφικού. Και, τρίτον, «παραμονή στη Γενεύη και για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο αλλά ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού». 

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως αν η πρότασή του γίνει αποδεκτή από τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους, τότε σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα. 

Πρόσθεσε ακόμη πως η πρότασή του κατετέθη αφού πρώτα απέρριψε την αξίωση για αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την «αποφασιστικότητά» του να συνεχίσει τον διάλογο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: