20 Μαΐου, 2017

ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΑΝΖ

 

Η έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ ,μπήκε σήμερα στο αρχείο από την σουηδική εισαγγελία, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα συλληφθεί, αν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού, στην οποία έχει βρει άσυλο τα τελευταία πέντε χρόνια, επειδή παραβίασε το 2012 τους όρους απελευθέρωσής του με εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Μετά τις ευχάριστες ειδήσεις από την Σουηδία αλλά δυσάρεστες από το Λονδίνο, ο Ασάνζ δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδότησε μια "σημαντική νίκη" για τον ίδιο", αλλά ο αγώνας του όχι μόνο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά "ο καθαυτό πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει".

"Έχω δικαίωμα στο άσυλο" τόνισε, μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας. Υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής αστυνομίας ότι μπορεί να τον συλλάβει επειδή ζήτησε άσυλο είναι αβάσιμος και είπε πως ελπίζει να ξεκινήσει ένας "διάλογος" με τις βρετανικές αρχές για το μέλλον του. 

Υπενθύμισε όμως ότι το Λονδίνο αρνείται μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχει λάβει κάποιο αίτημα για την έκδοσή του σε άλλη χώρα. Ο Ασάνζ είπε επίσης ότι ευχαρίστως θα συζητούσε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς καταγγέλλει έναν ελιγμό προκειμένου να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κινδυνεύει να διωχθεί για τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό, μια χώρα η οποία στάθηκε στο πλευρό του παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε και σιαμήνυσε επίσης ότι ο ιστότοπός του θα συνεχίσει να αποκαλύπτει έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα.

Νωρίτερα, μέσω Twitter, διαμήνυσε ότι "δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει" όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια – τα πέντε από τα οποία μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν.

"Κρατήθηκα επί επτά χρόνια χωρίς (να απαγγελθεί) κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ" ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ασάνζ, ενώ ανέβασε και μία φωτογραφία όπου εμφανίζεται χαμογελαστός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: