24 Μαΐου, 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ" ΣΤΗΝ... ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ! ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Η Τουρκία με αφορμή την άσκηση Denizkurdu 2017 εδώ και δέκα μέρες έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Αιγαίου ένα περιβάλλον Anti - Access - Area Denial (A2/AD). 

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα σήμερα η Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών της Άσκησης Denizkurdu 2017 (Θαλασσόλυκος) στα τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου με την παρουσία του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Χουλουσί Ακάρ. 

Όπως δήλωσαν στο OnAlert ανώτεροι αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια της άσκηση ετοιμότητος με προσομοίωση σύνθετης,

Καθώς και ασύμμετρης απειλής, η περιοχή ενδιαφέροντος τη Τουρκίας είναι οι υδρογονάνθρακες σε όλη αυτή την περιοχή και η προσπάθεια της είναι να επιβάλει την δική της θεώρηση και να αποσπάσει την μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.”

Πάντως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τριμερής συνεργασίες - συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας - στο τόξο της Ανατολής (αλλά και της Τουρκίας.

Όπου προβάλει αστάθεια και τη δικιά της θεώρηση στα πράγματα για να εκμεταλλευτεί και να επεκταθεί) προβάλει ένα τόξο σταθερότητας ανάχωμα σε όλη αυτή την προβολή ισχύος που σπρώχνει τις Ελληνικές Δυνάμεις προς τα Δυτικά.

Η Τουρκία στο Αιγαίο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναλώνει εσκεμμένα πόρους ανθρώπινους αλλά και οικονομικούς και απασχολεί τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις εκεί που αυτή θέλει, ενώ εκείνη κάνει την δουλειά της από τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Κάσο, την Κρήτη και Ανατολικά.

Το έρωτημα που τίθεται βέβαια είναι γιατί αυτό να αφορά μόνο εμάς αφού στην προσπάθεια τους να προκαλέσουν ξοδεύουν και αυτοί; 

Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι η γειτονική χώρα δεν ξοδεύει ουσιαστικά τίποτα καθώς oι γείτονες χρησιμοποιούνε πλοία της τουρκικής διοίκησης ασφαλείας ακτών και δεν χρησιμοποιούν μεγάλες ναυτικές μονάδες στις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο. Σημασία έχει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει και τους οικονομικούς πόρους αλλά και τον αριθμό σκαφών.

Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιούμε εμείς το Πολεμικό Ναυτικό; 
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΠΝ δήλωσαν ότι “αν και χρησιμοποιούμε το Λιμενικό, το Λιμενικό δε μπορεί να ταξιδέψει με τα πλοία που έχει (λόγω καιρού, επειδή είναι μικρά και δεν έχει μονάδες), όποτε αναγκαζόμαστε να παίζουμε κι εμείς το παιχνίδι αυτό και κουράζουμε τα πληρώματα μας, το υλικό, τα πλοία μας για να έχουμε παρουσία εκεί πέρα καθώς η παρουσία συνιστά και αποτροπή.”

Τι γίνεται όμως με την τελευταία άσκηση της Τουρκίας DENIZ KURDU, κατά την διάρκεια της οποίας η γειτονική χώρα έχει παραβιάσει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο εκατοντάδες φορές αλλά και τα χωρικά ύδατα;

Όπως μας δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι “η κεντρική σκέψη του ηγέτη της γειτονικής χώρας είναι να μην ορίσει η Ελλάδα ΑΟΖ με Κύπρο, Ισραήλ, Λίβανο και Λιβύη. Η τουρκική άσκηση έχει εστιαστεί σε αυτόν τον στόχο καθώς προχωράει νοτιο-ανατολικά”.

Αξιοσημείωτη είναι η στρατηγική της Τουρκίας στην άσκηση DENIZ KURDU. Καθώς με τον τρόπο τοποθέτησης των πλοίων δημιούργησε ένα θύλακα A2/AD (Anti - Access - Area - Denial - απαγόρευση πρόσβασης). 

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστή περιοχή Α2/ΑD κυρίως επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ένα από τα σημεία τα οποία θα επιλέξουν να “χτυπήσουν” οι Ρώσοι όπως δήλωσε στο DefenceMatters.org ο αμερικανός Στρατηγός James Jones.

Στην δική μας περίπτωση όπως επιβεβαίωσαν πηγές του ΠΝ το "μπλοκάρισμα" που έκανε η Τουρκία, στήνοντας πλοία, ανατολικά από τον άξονα Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, Κρήτης είναι καθαρά για να μην επιτρέψουν πρόσβαση προς την Κύπρο. Συνεπώς η Τουρκία δίνει όλο το βάρος της στην απαγόρευση πρόσβασης πρός την Κύπρο και δεν το κρύβει καν.

Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει εξαιρετικά το χαρτί των υδρογονανθράκων μοιράζοντας οικόπεδα σε πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς ούτως ώστε αυτοί να έχουν δικαιώματα στην περιοχή (καθώς τους τα παραχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία) με αποτέλεσμα εάν οποιοσδήποτε θέλει να αμφισβητήσει τα δικαιώματα τους εκεί θα έχει να αντιπαρατεθεί με την εταιρία.

Αν δούμε αυτή τη στιγμή την συγκέντρωση δυνάμεων που υπάρχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι κάτι το πραγματικά μοναδικό στον κόσμο. Έχουμε Ρώσους, Αμερικανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Γερμανούς, Έλληνες και Τούρκους.

Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ πηγές του ΠΝ υπογραμμίζουν ότι έχει ένα εξαιρετικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης όλων όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ενδιαφέροντος τηςείναι οι πολιτικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο ΑιγαίοΓιατί περί πολιτικής πρόκειται όταν κλείνει περιοχές σε δικιά μας περιοχή ευθύνης.

Το πρόβλημα θα εμφανιστεί όταν μετά από τριάντα χρόνια η Τουρκία θα απαιτήσει η περιοχή, που δηλώνει καθημερινά στην παγκόσμια κοινότητα δεσμεύοντάς την επανειλημμένα, ότι είναι δικιά της. 

Τότε όπως και δήλωσαν στο OnAlert ανώτεροι αξιωματούχοι πώς θα αποδείξεις ότι αυτή η περιοχή δεν είναι δικιά της και ότι τόσα χρόνια ασκούσε μια τακτική κατάκτησης;


Δημοσίευση σχολίου