23 Μαΐου, 2017

ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 

Άμεση μετάβαση στη Γενεύη με στόχο τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε διάγγελμα που πραγματοποίησε προς τον λαό της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η πρόταση του περιελάμβανε «παραμονή στη Γενεύη για συζήτηση θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και του εδαφικού». Ο πρόεδρος της Κύπρου απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία αλλά παράλληλα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά εάν εννοούν τα όσα λένε να εξετάσουν την πρόταση του.

Επίσης, διευκρίνισε πως η πρόταση του, ακολούθησε στην ουσία την πρόταση του Ακιντζί που κατά το τελευταίο τους τε-α-τετ επικαλέστηκε την έλλειψη προόδου και ζήτησε νέα διάσκεψη στη Γενεύη για να συζητηθούν όλα τα θέματα υπό μορφή πάρε-δώσε με ταυτόχρονη αναστολή των ερευνών και των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ.

Ο Κύπριος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση του «είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό νωρίτερα του αναμενόμενου» ενώ συμπλήρωσε ότι δεν δέχεται να συζητήσει μεμονωμένα τα τέσσερα κεφάλαια πλην του εδαφικού και εν συνεχεία να ξεκινήσει ο διάλογος για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως δηλαδή επιθυμεί η πλευρά της Τουρκίας.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε πως είχε προτείνει στον Μουσταφά Ακιντζί να πραγματοποιήσουν κοινή διάσκεψη Τύπου έτσι ώστε να ενημερώσουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί «υπό τον όρο, ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: