24 Μαΐου, 2017

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ 'ΓΟΡΔΙΟΥ ΔΕΣΜΟΥ'

 

Όπως και στη χθεσινή ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καθησυχάσει για άλλη μια φορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς τη λύση για το χρέος.

Σε αυτό το μήκος κύματος θα  υπογραμμίσει πως η σημερινή ψήφιση των μέτρων ανοίγει το δρόμο για την αναδιάρθρωση και τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την ελάφρυνση του χρέους.  Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί αισιόδοξος πως ο «γόρδιος δεσμός» θα λυθεί πολύ σύντομα θέτοντας ως ορόσημο το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Με τα αντίμετρα να βρίσκονται σε ξεχωριστά άρθρα ο πρωθυπουργός θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης - που θα βρίσκονται στην Ολομέλεια - να τα στηρίξουν. Αναμένεται να επιτεθεί στη ΝΔ για την επιλογή της να μη στηρίξει τις θετικές προτάσεις της κυβέρνησης που απαλύνουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Αλλά  αντιθέτως να καταθέσει τη δική της τροπολογία, μιλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες για «αυτογελοιοποίηση».  Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κορυφώσει την επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η ΝΔ όλο το τελευταίο διάστημα.

Όπως και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο θα επιχειρήσει να περιγράψει την επόμενη ημέρα που ανοίγεται στην κυβέρνηση από τη ψήφιση της συμφωνίας περιγράφοντας τομείς με κοινωνικό πρόσημο στους οποίους θα εστιάσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ειδική αναφορά θα γίνει τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας όσο και στο κομμάτι των επενδύσεων με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιδιώκοντας να δώσει στην κυβέρνησή του μακρά πνοή καταρρίπτοντας την ίδια ώρα το αφήγημα της ΝΔ για εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν, άλλωστε πως η συγκεκριμένη τακτική που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του  έχει καταπέσει και πως η γαλάζια παράταξη έχει εγκλωβιστεί μέσα σε αυτή τη ρητορική.

Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αέρα της συμφωνίας που είναι προ των πυλών, έχουν επιλέξει να περάσουν στην αντεπίθεση και αυτό φάνηκε και από το δίλεπτο σποτ που λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση των αντίστοιχων μηνυμάτων της ΝΔ.

Αν και το σκηνικό θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως αυτή η πόλωση δρα άκρως συσπειρωτικά, όχι μόνο προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εμφανίσει σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Δημοσίευση σχολίου