11 Μαΐου, 2017

ΝΕΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ «ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΩΝ» ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Το αίμα ρέει ποτάμι στη Βενεζουέλα, όπου άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τις «πορείες των περιττωμάτων» σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ένας 27χρονος, ονόματι Μιγκουέλ Καστίγιο, σκοτώθηκε στο Καράκας κι ένας 32χρονος οδηγός μοτο-ταξί πυροβολήθηκε στο κεφάλι, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στην πόλη Μερίδα στις Άνδεις, ανεβάζοντας στους 39 τους νεκρούς από τις ταραχές που ξέσπασαν στις αρχές Απριλίου, όταν η αντιπολίτευση κάλεσε τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους κατά της κυβέρνησης Μαδούρο διεκδικώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι «πορείες των περιττωμάτων» ονομάστηκαν έτσι επειδή οι διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια και σακούλες με περιττώματα κατά των δυνάμεων καταστολής, που απαντούσαν με δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη. Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν και χθες τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Καράκας καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

«Αυτά τα παιδιά ζουν σε μια δικτατορία, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να διαμαρτυρηθούν με όποιον τρόπο μπορούν», είπε η Μαρίνα Μοντίγια πίσω απ’ τις γραμμές των μασκοφόρων νεαρών με τις σφεντόνες και τις αυτοσχέδιες ασπίδες. Πολλοί κράδαιναν στα χέρια πέτρες και «κοκτέηλ περιττωμάτων» που πετούσαν στα μέλη της Εθνοφρουράς, όταν μπλόκαραν την πορεία τους εκτοξεύοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

«Δεν έχουμε εκρηκτικά εδώ. Είναι ο δικός μας τρόπος να πούμε “άντε χάσου Μαδούρο, είσαι άχρηστος!”», είπε ένας νεαρός διαδηλωτής. Ενόψει των διαδηλώσεων χρήστες του WhatsApp αντάλλασσαν πληροφορίες για την κατασκευή των αηδιαστικών αυτών «πολεμοφοδίων». Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους αντιπάλους ότι επιδιώκουν την ανατροπή του με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, που βρισκόταν χρόνια στη σκιά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και απολαμβάνει πλέον της στήριξης της πλειοψηφίας, λέει ότι οι αρχές αρνούνται τη λύση στην κρίση που ταλανίζει η χώρα, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναβάλλοντας τοπικές εκλογές και αποτρέποντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: