19 Μαΐου, 2017

ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΕΡ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Τέμερ. Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τον συνασπισμό του προέδρου Μισέλ Τέμερ, σημειώνοντας την απαρχή μιας αναμενόμενης εξόδου συμμάχων του μετά από καταγγελίες ότι ο Τέμερ εμπόδισε τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας.

Το κόμμα ανακοίνωσε σε δήλωσή του ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Φρέιρε είχε ήδη παραιτηθεί, αλλά ότι το έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν, θα παραμείνει για λόγους εξασφάλισης της άμυνας και ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης και αβεβαιότητας.

Χθες ο Τέμερ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τις καταγγελίες πως συζητούσε τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο σκάνδαλο διαφθοράς, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του. Σε ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών ο Τέμερ εμφανίζεται να λέει πως δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και ότι η προεδρία του έχει σαν στόχο να βγάλει από το τέλμα την οικονομία της χώρας. 

Παράλληλα, καλωσόρισε την έρευνα ώστε, όπως είπε να αποδείξει την αθωότητά του. «Δεν εξαγόρασα τη σιωπή κανενός, δεν θα παραιτηθώ» είπε χαρακτηριστικά. Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας.

Καθότι  η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

Σε πολιτική κρίση βυθίζεται και πάλι η Βραζιλία
H λέξη «impeachment» ακούγεται και πάλι στους πολιτικούς διαδρόμους της Βραζιλίας, ένα χρόνο μετά την καθαίρεση της τέως προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.  Την ίδια τύχη ίσως έχει ο άνθρωπος που η ίδια εμπιστεύτηκε για τη θέση του αντιπροέδρου και τελικά πρωταγωνίστησε στην ανατροπή της.

Ο λόγος για τον νυν πρόεδρο (και τέως αντιπρόεδρο) Μισέλ Τέμερ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σκάνδαλο διαφθοράς, ένα από τα πολλά στη Βραζιλία της τελευταίας 10ετίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Globo ο Τέμερ έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να δωροδοκηθεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια και να μην καταθέσει για υπόθεση που θα έκαιγε τον Τέμερ.

Μάλιστα η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι διαθέτει και ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ενοχή του προέδρου. 
Ο Κούνια, επίσης σφοδρός πολιτικός αντίπαλος της τέως προέδρου Ρουσέφ, καταδικάστηκε σε 15 έτη φυλάκισης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. 

Από τη φυλακή, έστελνε συχνά «μηνύματα» σε πολιτικούς «φίλους» ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη... Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του Τέμερ, ζητώντας την παραίτησή του.

Στις διαδηλώσεις  πρωτοστατούν οπαδοί του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) που έδωσε στη χώρα τον πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα (2002-2010) και την Ντίλμα Ρουσέφ. (2010-2016).

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο που μέχρι τώρα έδειχνε να αντέχει στις πολιτικές αναταράξεις, βούλιαξε. Είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση της Lehman Brothers, προ δέκα ετών.

Την ίδια τύχη είχε και η ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος σε σχέση με το δολάριο. 
Ο ίδιος ο πρόεδρος εμφανίστηκε στα Μέσα Ενημέρωσης για να ξεκαθαρίσει ότι δεν παραιτείται και ότι είναι αθώος.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκινά την έρευνα για τυχόν ευθύνες του προέδρου. Σε πολιτικό επίπεδο, δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται. Ο ένας -της Άμυνας- άλλαξε γνώμη στην πορεία, για λόγους ασφάλειας.

Αλλά και στο Κογκρέσο, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, γίνονται ζυμώσεις για να ξεκινήσουν διαδικασίες ανάλογες με εκείνες που οδήγησαν στην καθαίρεση της Ντίλμα Ρουσέφ το 2016. 
Οι υποθέσεις διαφθοράς ταλανίζουν την πολιτική ζωή της Βραζιλίας εδώ και μία δεκαετία. 

Αιχμή του δόρατος, ο πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras, γύρω από τον οποίο -όπως αποφαίνονται οι εισαγγελικές έρευνες- είχε στηθεί ένα τεράστιο πάρτι σκανδάλων και δωροδοκιών. Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: