18 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΖΑΕΦ

 

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ (SDSM), ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης μετά την εισβολή δυσαρεστημένων διαδηλωτών στο κοινοβούλιο στις αρχές του Μαΐου, που οδήγησε στον τραυματισμό δεκάδων βουλευτών.

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να αναζητήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα στο μισό χρόνο. 

Η ΠΓΔΜ παραμένει δίχως εκλεγμένη κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, οπότε και πραγματοποιήθηκαν εκλογές στις οποίες νίκησε το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO - DMNE, το οποίο, ωστόσο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και απέτυχε να συμφωνήσει το σχηματισμό κυβέρνησης με κάποιο άλλο κόμμα.

Αρχικά, ο Ιβάνοφ είχε αρνηθεί να παραδώσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή στο SDSM, αφού όπως είχε υποστηρίξει, το κόμμα του Ζάεφ θα υπέσκαπτε την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ, προσφέροντας περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε την απόφαση του Ιβάνοφ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης». 

«Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη και να εργαστούν από κοινού για τη διαμόρφωση μίας κοινής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ώστε να επανέλθει η χώρα στο ευρω - ατλαντικό μονοπάτι ένταξης. Αυτό είναι που επιθυμεί ο λαός και αυτό τους αξίζει», δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Γιόχανες Χαν και η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Ο επικεφαλής του SDSM, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία των συνομιλιών με τα τρία αλβανικά κόμματα - δηλαδή τη Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη (DUI), το πρωτοεμφανιζόμενο σε εκλογές Besa και τη Συμμαχία για τους Αλβανούς. Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι δεσμεύεται για την επικέντρωση της νέας κυβέρνησης στην οικοδόμηση μίας ενωμένης και ευρωπαϊκής ΠΓΔΜ.

«Όλες οι προσπάθειές μας θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός δίκαιου και νόμιμου κράτους, στην παροχή συνθηκών ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες με αμοιβαία κατανόηση και στο σεβασμό του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της χώρας», συμπλήρωσε. Τέλος, ο Ιβάνοφ σχολίασε σε ανακοίνωση της προεδρίας ότι «τα εμπόδια για την χορήγηση της εντολής έχουν πλέον απομακρυνθεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: