20 Μαΐου, 2017

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Καταγράφηκαν και 22 παραβάσεις του FIR Αθηνών - Συνολικά 17 αεροσκάφη έδρασαν στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το θερμόμετρο ψηλά διατηρεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, επιμένοντας σταθερά στην προκλητική πολιτική της στο Αιγαίο, καθώς την Παρασκευή τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 57 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, μία εκ των οποίον εξελίχθηκε σε εμπλοκή, πριν υποχωρήσουν οι Τούρκοι πιλότοι.

Μετά το χθεσινό μπαράζ, με τις 76 παραβιάσεις, συνολικά 17 αεροσκάφη έδρασαν σήμερα εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, σε περιοχές στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Τα δύο ήταν μαχητικά F-16, τα 4 ήταν κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και τα 11 ήταν ελικόπτερα. Τα δύο από τα 17 ήταν οπλισμένα. Από το σύνολο των 57 παραβιάσεων, οι 35 πραγματοποιήθηκαν από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και οι 22 από τα ελικόπτερα. 

Εκτός των παραβιάσεων, καταγράφηκαν και 22 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις... βελτιώνονται, η Άγκυρα βαδίζει αργά αλλά σταθερά στο μονοπάτι της έντασης. Στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής τουρκικής άσκησης «θαλασσόλυκος» (Deniz Gordu) στο Αιγαίο έχουν βγει όλες οι μεγάλες μονάδες του τουρκικού στόλου.

Αύριο,τα τουρκικά παίγνια θα επικεντρωθούν στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, όπου αναμένεται να πλεύσουν τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και άλλα πλοία επιφανείας.

Σήμερα Πέμπτη, από νωρίς το πρωί τέσσερα τουρκικά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν σε συνολικά 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. 

Λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σταμάτησαν για λίγες ώρες τις πτήσεις τους εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά περίπου από τις πέντε το απόγευμα ξανάρχισαν τις παραβιάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr. από τα 10 τουρκικά μαχητικά που ξεκίνησαν τις εικονικές επιχειρήσεις το απόγευμα της Πέμπτης, έξι κινήθηκαν ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο και τέσσερα πέταξα ανατολικά της Ρόδου.

Είναι ενδεικτικό ότι οι παραβιάσεις που καταγράφονται έπειτα από την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, δεν είχαν οριστικοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ μέχρι τις 19:30 το απόγευμα.

Συνολικά, τα τουρκικά μαχητικά, ελικόπτερα και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 76 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων οι τρεις εξελίχθηκαν σε αερομαχίες (εμπλοκές), ενώ τα 8 από τα συνολικά 29 τουρκικά αεροσκάφη, ήταν οπλισμένα.

Από τις 76 παραβιάσεις, οι 57 πραγματοποιήθηκαν από κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου CN-235, οι τρεις από ελικόπτερα και οι 16 από τα μαχητικά F-16.

Δημοσίευση σχολίου