29 Μαΐου, 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ

 

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία στην επίλυση ορισμένων διεθνών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της συνόδου G7 στην Ιταλία.

Η δήλωσή του δίνεται στη δημοσιότητα την παραμονή της συνάντησης του με τον πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αύριο Δευτέρα στο Παρίσι.

«Πολλά διεθνή προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος Μακρόν – όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS και τόνισε την ανάγκη για συνομιλίες με τη Μόσχα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διήμερη σύνοδο στην Ταορμίνα της Σικελίας των ηγετών της G7.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι θα επιδιώξει «απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία» και όπως διευκρίνισε «αλλά γι΄αυτό, σημαίνει πως απαιτείται διάλογος». 


Ακόμη διευκρίνισε πως ζητήματα όπως της Συρίας και τη Ουκρανίας θα εξετασθούν στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στις Βερσαλίες, προσθέτοντας ότι «οι κρίσεις μπορούν να επιλυθούν με πολιτικό διάλογο και προσεκτική πολιτική προσέγγιση».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη πως μία συνάντηση της μορφής εκείνης της Νορμανδίας, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας θα συγκληθεί στο κοντινό μέλλον για να εξετασθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε επίσης πως για το λόγο αυτό «απαιτείται να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ που καθορίζει τον δρόμο για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία».


Όσο για τα οικονομικά αντίποινα που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την ανάμειξή της στην κρίση στην Ουκρανία, είπε πως «θα πρέπει να διατηρηθούν ώσπου να επιλυθεί η κατάσταση».

O πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, πηγαίνει στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, για να εξετάσουν από κοινού ευρύτατου ενδιαφέροντος διεθνή ζητήματα συμπεριλαμβανομένων και των διμερών σχέσεων.


Αυτή θα είναι και η πρώτη συνάντηση του Ρώσου προέδρου μετά την εκλογή του Μακρόν στην γαλλική προεδρία στις 7 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: