18 Μαΐου, 2017

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΚΡΟΝ

 

Η νέα κυβέρνηση Μακρόν-Φιλίπ αποτελείται από 18 υπουργούς και 4 υφυπουργούς. Από το σύνολο των 22 μελών, οι τέσσερις είναι Σοσιαλιστές, οι 3 προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και ακόμη 3 ανήκουν στο κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, «Modem».

Ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κράτησε την υπόσχεση του, διορίζοντας 11 μέλη της κυβέρνησης από την κοινωνία των πολιτών. Επίσης, τηρείται και η ίση εκπροσώπηση με 11 άνδρες και 11 γυναίκες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημαντικά υπουργεία έχουν ανατεθεί σε άνδρες.

Με προερχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς πρωθυπουργό, τον Εντουάρ Φιλίπ,  ο Νικολά Ιλό τοποθετήθηκε στο διευρυμένο υπουργείο Οικολογίας - μία σημαντική θέση για την κυβέρνηση Μακρόν. Ο Νικολά Ιλό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής παρουσιαστής και δημοσιογράφος στη Γαλλία και θεωρείται αδιάλλακτος για τα θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ είχε επανειλημμένα προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα, να τον πείσει να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. Η σημερινή υπουργοποίησή του επομένως θεωρείται πολύ μεγάλη «κατάκτηση» για τον Μακρόν. Το πεδίο της οικονομίας ανατίθεται σε δύο σημαντικά - πρώην πλέον, αφού το κόμμα αποφάσισε τη διαγραφή τους - στελέχη των Ρεπουμπλικάνων.

Το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει ο  Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υποψήφιος στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων. Μαζί του στο υπερ-υπουργείο του «Bercy» θα είναι ο 34χρονος Ζεράλντ Νταρμανέν, ανερχόμενο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, που αναλαμβάνει τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ο κεντρώος εκλογικός εταίρος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, αναλαμβάνει το υπουργείο δικαιοσύνης και αυτό 20 χρόνια μετά το υπουργείο Παιδείας που είχε το 1997 επί δεξιάς κυβέρνησης. Κατ' επέκταση ο Μπαϊρού είναι ο αρμόδιος για να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρώτη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής», που ο ίδιος άλλωστε είχε υποβάλλει ως προϋπόθεση για τη συνεργασία του με τον Μακρόν.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αρχική λίστα των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές, μπορεί σήμερα να είναι ικανοποιημένος για το σημαντικό υπουργείο που ανέλαβε, αλλά και για την ανάθεση του υπουργείου Ευρωπαϊκών υποθέσεων στην ευρωβουλευτή Μάριελ ντε Σαρνέζ, από χρόνια πιστό στέλεχος του «Modem».

Ο 69χρονος Σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυόν, Ζεράρ Κολόμπ, που είναι ο πρεσβύτερος της κυβέρνησης και από τους πρώτους που συμμετείχαν δραστήρια στο κίνημα «Εμπρός!» αναλαμβάνει το πολύ σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής ο Κολόμπ υποσχέθηκε μεταξύ άλλων «αυστηρότητα», «μηδενική ανοχή» και μεταρρύθμιση στην αστυνομία για την εξασφάλιση μιας καθημερινής ασφάλειας στις γειτονιές. Ο Σοσιαλιστής Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πρώην υπουργός Άμυνας του Ολάντ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών που μετονομάζεται σε υπουργείο «Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων».

Το υπουργείο Άμυνας ανατίθεται τελικά στην κεντρώα ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ, της οποίας το όνομα κυκλοφορούσε για μέρες για την πρωθυπουργία. Η Γκουλάρ, που μιλάει πολύ καλά γερμανικά, ήταν εκείνη που οργάνωσε τις συναντήσεις του Μακρόν με την Άγκελα Μέρκελ. Θα είναι η δεύτερη γυναίκα σε αυτό το υπουργείο, μετά την Μισέλ Αλιό Μαρί που είχε αναλάβει την άμυνα (2003- 2004), επί δεξιάς κυβέρνησης.

Από τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, να επισημάνουμε ορισμένα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Στο υπουργείο Υγείας διορίσθηκε η Ανιές Μπιζέν 48 ετών, καθηγήτρια αιματολογίας, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, πρώην διευθύντρια της Ανώτατης Αρχής Υγείας, δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον ιατρικό χώρο, ενώ παράλληλα γνωρίζει τη λειτουργία των διαφόρων οργανισμών του τομέα.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανατέθηκε στην εκδότρια, Φρανσουάζ Νισέν του μικρού, αλλά ιδιαίτερα γνωστού εκδοτικού οίκου Acte Sud. Η Μιριέλ Πενικό που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας είναι πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Danone και διευθύντρια του οργανισμού Business France για την διεθνή προβολή των γαλλικών επιχειρήσεων. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υπουργείο το οποίο θα έχει να ασχοληθεί άμεσα με τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που θα απασχολήσει την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Στον 53χρονο δεξιό Μισέλ Μπλανκέ αναθέτει ο Ε. Μακρόν το υπουργείο Παιδείας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως εμπειρογνώμων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατείχε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην εθνική εκπαίδευση. Είναι διπλωματούχος της φιλοσοφίας και του δίκαιου, και τελευταία ήταν διευθυντής του συγκροτήματος ESSEC «Ανώτατη σχολή οικονομικών και εμπορικών επιστημών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: