25 Μαΐου, 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

 

Σε δύο εβδομάδες η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει δύο “πρακτικές προτάσεις” για τη διεξαγωγή κοινών προμηθειών αμυντικού υλικού στην ΕΕ και μια ακόμα πρόταση “για το πώς θα υπάρξει εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας για τον καθορισμό των αμυντικών αναγκών στην ΕΕ”.

Απαντά σε ερώτημα του ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στο κολέγιο των Επιτρόπων σχετικά με την κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ.

Η Κομισιόν διεξήγαγε σήμερα συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για την επίλυση των βασικών σημερινών προβλημάτων, ένα από τα οποία είναι η χρήση πολλών διαφορετικών τύπων αμυντικού υλικού στην ΕΕ. Για παράδειγμα ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν με μόνο 4 τύπους φρεγάτας, η ΕΕ επιχειρεί με 29. Το ίδιο συμβαίνει με τα αεροπλάνα κ.ο.κ.

Ο Γιέρκι Κατάινεν απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν τις κοινές προμήθειες κατ’ αρχή από αυτά που συμφωνούν, για παράδειγμα τα drones ή τους δορυφόρους.

Η δε Ύπατη Εκπρόσωπος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι τα κράτη μέλη βγαίνοντας από 10 χρόνια οικονομικής προσαρμογής, έχουν μόνο μια ευκαιρία να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ασφάλειας και άμυνας της εποχής, και αυτή είναι μέσω της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση προέβλεψε ότι τα κράτη μέλη σε λίγα χρόνια και όσο η συνεργασία προχωρά θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι η δι-επιχειρησιακότητα αποτελεί πλεονέκτημα – το γεγονός δηλαδή ότι το αμυντικό προσωπικό θα εκπαιδεύεται παντού πάνω στο ίδιο στρατιωτικό υλικό και θα μπορεί να το χρησιμοποιεί ευκολότερα στις κοινές αποστολές.

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενόψει της ευρωπαϊκής διάσκεψης υψηλού επιπέδου της Πράγας για την άμυνα και την ασφάλεια, στις 7 Ιουνίου, θα εγκαινιάσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας που είχε εξαγγελθεί τον Νοέμβριο του 2016 στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα και στην κοινή ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών.

Στο Ταμείο θα υπάρχει το «ερευνητικό παράθυρο» για να χρηματοδοτεί τη συλλογική έρευνα σχετικά με καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες και το «παράθυρο ικανοτήτων», το οποίο θα λειτουργεί ως χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που συμμετέχουν να προβαίνουν σε ορισμένες από κοινού αγορές ώστε να μειώνουν τις δαπάνες τους.

Επιπλέον η Κομισιόν έχει δεσμευθεί πως το Ταμείο θα χρηματοδοτεί την προώθηση των επενδύσεων στις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και άλλους προμηθευτές στην αμυντική βιομηχανία.

Τέλος, θα ενισχύσει τις προϋποθέσεις για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε πιο συμφέρουσες από οικονομική άποψη δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας.

Κατά την παρουσίαση της συζήτησης του Κολεγίου των Επιτρόπων στον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μογκερίνι δήλωσε: «Η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους πολίτες μας.

Από το περασμένο έτος, εντείνουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής μας άμυνας, ώστε να καταστεί όλο και πιο αποτελεσματική για την προάσπιση της ασφάλειας εντός και εκτός των συνόρων μας, επενδύοντας περισσότερους πόρους, εδραιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και προωθώντας τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. 

Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς γύρω μας και κάθε μέρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταπιανόμαστε με νέες προκλήσεις. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλάβαμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις». 

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας απαιτεί την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων αμυντικών προϋπολογισμών.

«Οι επενδύσεις σε αμυντικές ικανότητες παραμένουν παραμένουν αρμοδιότητα των κρατών μελών, και ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον προϋπολογισμό των κρατών μελών στον τομέα της άμυνας.

Ωστόσο, υπάρχουν σαρωτικά οικονομικά και βιομηχανικά επιχειρήματα για μεγαλύτερη συνεργασία, για παράδειγμα όσον αφορά την έρευνα στον αμυντικό τομέα και τις δημόσιες συμβάσεις. Δεδομένου ότι η πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς παραμένει υψηλή, χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερες αμυντικές δαπάνες και καλύτερη αξιοποίηση των αμυντικών ικανοτήτων», είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: