25 Μαΐου, 2017

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΤΑ «ΔΥΣΚΟΛΑ» ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

 

Προετοιμασμένος για «δύσκολες», όπως τις περιέγραψαν συνεργάτες του, συνομιλίες με τους νατοϊκούς εταίρους για το ρόλο και την αποστολή της Συμμαχίας προσέρχεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Η σύνοδος ξεκινήσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί και με αξιωματούχους της Ε.Ε., χωρίς να έχουν ξεχαστεί οι διόλου κολακευτικές αναφορές του τόσο για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο και για την Ένωση.

Στην ατζέντα της συνόδου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο διεθνή υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» καθώς και η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Παρίσι και Βερολίνο θα συμφωνήσουν στο αμερικανικό σχέδιο για ενεργότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά ων ισλαμιστών ανταρτών, αν και επιμένουν ότι πρόκειται για κίνηση κυρίως συμβολικού χαρακτήρα.

Ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική σε άλλα μέλη της Συμμαχίας, που δαπανούν για την άμυνα λιγότερο απ’ το συμφωνημένο 2% του ΑΕΠ, αφήνοντας τις ΗΠΑ να σηκώνουν το βάρος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον είπε ότι ο Τραμπ «πραγματικά θέλει να πείσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

«Νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε απ’ τον πρόεδρο να είναι πολύ σκληρός μαζί τους και να τους πει... “Κάνουμε πολλά. Ο αμερικανικός λαός κάνει πολλά για την ασφάλειάς σας, την κοινή μας ασφάλεια. 

Πρέπει να αναλάβετε το μερίδιο που σας αναλογεί και για την δική σας ασφάλεια. Αυτός θα είναι ο πυρήνας του μηνύματός του στο ΝΑΤΟ», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Τίλερσον διευκρίνισε ακόμη ότι ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν απ’ τη Συμφωνία για το Κλίμα των Παρισίων, παρά τις πιέσεις των ευρωπαίων συμμάχων να τη στηρίξει.

Δεν θα γίνει συνέντευξη Τύπου
Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κυριαρχούν οι ανησυχίες για νέα φραστικά ολισθήματα του Τραμπ, λόγος για τον οποίο δεν θα γίνουν επίσημες δηλώσεις μετά το πέρας της συνόδου, πόσω μάλλον μια συνέντευξη Τύπου με ξένους δημοσιογράφους να θέτουν άβολες ερωτήσεις. 

«Οι Αμερικανοί λαμβάνουν τα μέτρα τους», σχολίασε άτομο μέσα απ’ το ΝΑΤΟ. Αλλά ούτε τελικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί. Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας λένε ότι δεν είναι επίσημη σύνοδος, αλλά μάλλον μια άτυπη συνάντηση και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. 

Παρασκηνιακά λέγεται ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών -μια μακρά, βαρετή διαδικασία, απ’ αυτές που δεν αρέσουν στον Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτιμά τα λίγα λόγια. «Το ΝΑΤΟ αντίθετα αρέσκεται στα περίπλοκα κείμενα και τις μακρές συνεδριάσεις», λέει ο Φαμπρίς Ποτιέ, στενός συνεργάτης του πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Κι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Τραμπ, που του αρέσει να τουϊτάρει με 140 λέξεις.»

Ένα θέμα εξίσου σημαντικό, αλλά που θα μπορούσε να αποβεί δυσάρεστο για τον Τραμπ, αναμένεται να παίξει δευτερεύοντα ρόλο στη σύνοδο: η ρωσική προπαγάνδα και απόπειρα επηρεασμού των εκλογών σε δυτικές χώρες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν θέλει να μετάσχει στην κουβέντα που γίνεται στις ΗΠΑ για το ρόλο της Μόσχας, ούτε για τον αμφιλεγόμενο τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών. Το μόνο που είπε είναι : «αυτό δεν επηρέασε επ’ ουδενί τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε πληροφορίες με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

Η βελγική αστυνομία είναι επί ποδός. Ολόκληροι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, σταθμοί μετρό έχουν κλείσει, ενώ οι αρχές των Βρυξελλών υποχρεώθηκαν να δώσουν στους Αμερικανούς καταλόγους με τα ονόματα όλων των πολιτών που κατοικούν κατά μήκος του δρομολογίου της αυτοκινητοπομπής του Τραμπ.

Το πρωί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αργότερα θα έχει ιδιωτικό γεύμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία.







Δεν υπάρχουν σχόλια: