20 Μαΐου, 2017

ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Παρασκευή. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το βράδυ της ίδιας ημέρας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή έφθασε, περίπου, το 70%. Η διαδικασία της ψηφοφορίας παρατάθηκε για ακόμη δύο ώρες, διότι υπήρχαν μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

«Η διάρκεια της ψηφοφορίας παρατάθηκε για άλλες δύο ώρες, ως τις 22:00 (20:30 ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) και κανονικά θα έκλειναν στις 18:00 (16:30 ώρα Ελλάδας), προτού δοθεί η παράταση της διαδικασίας.

Στην Τεχεράνη, όπως και στην επαρχία, η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και εικόνες του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Irib.

Οι ψηφοφόροι, μερικοί από τους οποίους έφθαναν οικογενειακώς στα εκλογικά τμήματα, περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους συζητώντας. Ορισμένοι είχαν φέρει και πτυσσόμενες καρέκλες για να περιμένουν καθιστοί.

«Όλοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, ψηφίστε νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αφού πρώτα ψήφισε ο ίδιος.

 «Η ενθουσιώδης συμμετοχή των Ιρανών στις εκλογές ενισχύει την εθνική ισχύ και την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί, αφού ψήφισε στην ηλιόλουστη Τεχεράνη.

Ο αντίπαλός του, Εμπαχίμ Ραϊσί, ο οποίος ψήφισε σε τέμενος λαϊκής συνοικίας της νότιας Τεχεράνης, προέβλεψε από την πλευρά του «μέγιστη συμμετοχή». «Πατέρας» των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζουν τον Ροχανί, ο Μοχαμάντ Χαταμί -πρόεδρος από το 1997 έως το 2005.

Ο οποίος έχει ,εν μέρει, στερηθεί την ελευθερία κινήσεων και έκφρασής του - ψήφισε επίσης στην Τεχεράνη, επευφημούμενος από συμπαθούντες. Οι γυναίκες και οι άνδρες ψηφίζουν χωριστά στα εκλογικά τμήματα που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε ισλαμικά τεμένη, αλλά μαζί σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία.

Όπως μετέδιδαν τα διεθνή Μέσα, τώρα μένει να μετρηθούν οι ψήφοι και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε, θα παραμείνει η αβεβαιότητα για το ποιος είναι ο νικητής.

Το σίγουρο είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ του προέδρου Χασάν Ροχανί και του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί. Η αναμέτρηση είναι κρίσιμη για τον απερχόμενο μετριοπαθή πρόεδρο, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία για να συνεχίσει την πολιτική «ανοίγματος» στον (δυτικό) κόσμο.

Ο κ. Ροχανί αντιμετωπίζει τον Εμπραχίμ Ραϊσί, συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίζεται ως συνήγορος των φτωχών και θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις.

Δύο μικρότεροι και λίγο γνωστοί υποψήφιοι - ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Ροχανί κι ένας συντηρητικός- συμμετείχαν επίσης στις εκλογές. Τώρα πια, ο νικητής αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, τα οριστικά αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου
Αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

«Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε. Όμως οι ψηφοφόροι που βρίσκονται ακόμη στις ουρές θα οδηγηθούν μέσα στα εκλογικά τμήματα και θα μπορούν να ψηφίσουν μέχρι και τις 24:00» (22:30 ώρα Ελλάδας) ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό τον Ιμπραήμ Ραΐσί, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται το 50% συν μία ψήφος, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο ίδιος ο πνευματικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να αποδείξουν στους «εχθρούς» το πόσο δημοφιλής είναι η Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και το σιωνιστικό καθεστώς παρακολουθούν τις εκλογές μας» είπε χαρακτηριστικά. Από το 1985 όλοι οι εν ενεργεία πρόεδροι της χώρας επανεκλέγονταν.

Το ίδιο ελπίζει και ο νυν πρόεδρος Ροχανί, επί των ημερών του οποίου, η Τεχεράνη ήλθε σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ροχανί καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και το μεγάλο του όπλο, ώστε να επανεκλεγεί είναι ακριβώς αυτό: η υψηλή συμμετοχή ιδίως από τα αστικά κέντρα.

Ο ίδιος πιστώθηκε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον έλεγχο του πληθωρισμού, όμως το «τσουνάμι» επενδύσεων που θα ερχόταν μετά την πυρηνική συμφωνία δεν ήρθε ακόμα και η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Aπέναντί του ένας νεότερος σε ηλικία -56 ετών- Ραϊσί, ο οποίος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

Θεωρείται όμως πολύ πιθανό η εκλογή του να δρομολογήσει μια νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Ο ίδιος έχει τη στήριξη του πνευματικού ηγέτη της χώρας, αλλά και των πλέον συντηρητικών του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, η επανεκλογή του τότε πρόεδρου Αχμαντινετζάντ είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν οι μαζικότερες στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαδηλώσεις, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για νοθεία.

Τέλος η κρατική τηλεόραση του Ιράν συνεχάρη σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο Χασάν Ροχάνι γιατί πέτυχε την επανεκλογή του, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά έναντι του σκληροπυρηνικού συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο μετριοπαθής ιερωμένος Χασάν Ροχανί έλαβε 22,8 εκατομμύρια ψήφους στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες έναντι 15,5 εκατομμυρίων.

Όπου τελικά έλαβε ο Εμπραχίμ Ραϊσί, με καταμετρημένα 38,9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτοντας ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: