12 Μαΐου, 2017

ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ ΣΤΟ 2,1% Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017

 

Μικρότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία φέτος προβλέπει πλέον η Κομισιόν, «κόβοντας» τις αρχικές εκτιμήσεις της -όπως είχε προειδοποιήσει-, λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στις εαρινές προβλέψεις της μιλά για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος και 2,5% για το 2018 (έναντι προηγούμενων προβλέψεων τον περασμένο Φεβρουάριο για 2,7% φέτος και 3,1% το 2018). Αναθεωρημένες προς τα κάτω είναι και οι προβλέψεις για τη μείωση της ανεργίας, αλλά και για την αύξηση των επενδύσεων.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και του χρόνου θα πιαστούν, τονίζει ο Μοσκοβισί και αναμένει συνολική συμφωνία (που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος) στις 22 Μαΐου.

Ειδικότερα στην έκθεση της Επιτροπής με τίτλο «Μπροστά ανάκαμψη και καλύτερες από το αναμενόμενο δημοσιονομικές επιδόσεις», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2017.

Σχολιάζοντας ωστόσο την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Φεβρουαρίου για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη το 2017 είναι πιο συγκρατημένη, λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Σημειώνει ακόμη ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρεται στις κακές οικονομικές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους του 2016 και οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να  μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1%) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Το διαρθρωτικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018. Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις).  Από το 2018 και μετά, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να βάλουν το χρέος σε πτωτική πορεία.

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων μετριάζονται επίσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,3% το 2017 (σε σχέση με 12% στις χειμερινές προβλέψεις) και 10,8% το 2018 (σε σχέση με 14,2% στις χειμερινές προβλέψεις).

Η Επιτροπή τονίζει ότι η βελτίωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης το 2017, στηριζόμενη από την αύξηση στην απασχόληση. Υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2017, το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί, προσελκύοντας επενδύσεις. «Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις συμβάλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018). Η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει υπόψη της το δημοσιονομικό πακέτο που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι όποιοι κίνδυνοι να μην επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι σχετίζονται, σύμφωνα με την Επιτροπή, με το ενδεχόμενο οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν λιγότερο από το αναμενόμενο εξαιτίας μιας μεγαλύτερης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 2018 (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018), δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις.

Επιβεβαίωσε την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, εντός του 2017. Όπως τόνισε το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου σημαντικά (κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής).

Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις της το Φεβρουάριο κάτι το οποίο οφείλεται, κυρίως, στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Λόγω κάποιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017. Αλλά αν πετύχουμε τώρα, θα έχουμε γρήγορη άνοδο» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως το μήνυμά του είναι «ξεκάθαρο» και «πολιτικό»:

«Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, ας έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη συμφωνία και μετά η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα».  «Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη δεύτερη αξιολόγηση», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομίας.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, και σημαντική υπεραπόδοση -κατά 3,5% του ΑΕΠ- έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», τόνισε ο Π.Μοσκοβισί.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Π.Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και το κλίμα έχει αλλάξει θετικά, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα.

«Ελπίζω και περιμένω να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Έχουμε αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό και το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  Ο ίδιος χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δεν συνέβη. «Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους την Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη.

Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις οι ελληνικές αρχές «αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: