19 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (19/5/2017)

 

Ελλάδα: «Το τελευταίο που θα επιδίωκα, είναι το αδιέξοδο. Όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι, όταν υποβάλλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στη συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 τώρα χρόνια αντιμετωπίζουμε, να μην αγγίζεται ποτέ το θέμα του εδαφικού» δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην κατάργηση μέχρι νεωτέρας των φτηνών εισιτηρίων τα οποία οι ταξιδιώτες μπορούσαν να προμηθευτούν μέσω Διαδικτύου προχώρησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας, οι διαδικτυακές προσφορές 9, 19 και 29 ευρώ για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν είναι πλέον διαθέσιμες.

Παρών δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις του άρθρου 56 που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει τη κυβέρνηση.

Σε νέα συνεδρίαση σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο.

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Ταυτόχρονα διεξήχθη και η ψηφοφορία επί της τροπολογίας της ΝΔ για την απόδοση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία. Προηγήθηκε έντονος κοινοβουλευτικός διάλογος και κριτική για τα σκληρά μέτρα.

Κόσμος:Το δρόμο για την ιαπωνική Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον νυν αυτοκράτορα να παραιτηθεί, κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμεί ο Ακιχίτο. Ο 83χρονος ανήλθε στο Θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989, διαδεχόμενος τον πατέρα του Χιροχίτο. Παραίτηση έχει να σημειωθεί από το 1817.

H λέξη «impeachment» ακούγεται πάλι στους πολιτικούς διαδρόμους της Βραζιλίας, ένα χρόνο μετά την καθαίρεση της τέως προέδρου Ρουσέφ. Την ίδια τύχη ίσως έχει ο άνθρωπος που η ίδια εμπιστεύτηκε για τη θέση του αντιπροέδρου και τελικά πρωταγωνίστησε στην ανατροπή της.

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, διεκδικώντας την έδρα στο Ενάν-Μπομόν στο Πα-ντε-Καλαί, όπου έχασε με μικρή διαφορά το 2012. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη που υπερασπίστηκε με πάθος, «αναστάτωσε τους Γάλλους».

Δύο αξιωματικοί του στρατού και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι από Μαροκινό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Ο νεαρός Μαροκινός έβγαλε το μαχαίρι και τους επιτέθηκε μπροστά από κεντρικό καφέ κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό Ιμπραήμ Ραΐσί.

Οικονομία:Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της β΄αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 25ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρουσία του Προέδρου Πρ.Παυλόπουλου, όπου και ανακοινώθηκε η εκλογή του Γιάννη Ρέτσου στη θέση του προέδρου. Από το βήμα της πανηγυρικής εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης στον τουρισμό το επόμενο διάστημα.

«Οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Στ.Πιτσιόρλας ενημερώνοντας για την επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Ο υφυπουργός, που συνάντησε εκπροσώπους εταιρειών από τους τομείς των κατασκευών, υποδομών, ενέργειας, ακινήτων, τουρισμού, υγείας, τροφίμων, μεταλλευμάτων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, γνωστοποίησε και τα ονόματα των εταιρειών που ενδιαφέρονται.

Η συμφωνία αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ύφεση των τελευταίων χρόνων, τόνισε ο Γ.Χουλιαράκης στην Ολομέλεια. Παραδέχθηκε ότι περιέχει και επώδυνα μέτρα, εξηγώντας ότι αποτυπώνει τον αναγκαίο συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής απαίτησης για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, τον οποίο μάλιστα η Ελλάδα κλήθηκε να πετύχει σε ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον.

Σφοδρή κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άσκησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για όσα δεν έπραξαν επί 40 χρόνια διακυβέρνησης και τώρα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάμε για success story, και πρόσθεσε για πρώτη φορά υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας διεξόδου.

Αθλητισμός:Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι και με τη... βούλα ο νέος ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, γεγονός που γνωστοποίησε επίσημα και στην ιστοσελίδα της η ομάδα της Championship.

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ ανακοινώνει την ανάληψη του συλλόγου από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μ. Μαρινάκη, Έλληνα εφοπλιστή, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακού και τον Σωκράτη Κομινάκη, Έλληνα επιχειρηματία και επενδυτή και άλλοτε ισχυρό άνδρα αρκετών πολυεθνικών εταιρειών.

Η ολοκλήρωση της αγοράς του 100% των μετοχών του συλλόγου, έρχεται μετά την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά τη Νότιγχαμ από την EFL (Football League)». Αποκλειστική συνέντευξη του νέου ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ παρουσιάζει το BBC Sport.

Ο αθλητικός δικαστής της Super League κάλεσε σε απολογία Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό την προσεχή Τρίτη (23/5) και Τετάρτη (24/5) για τις υποθέσεις των αγώνων τους με ΠΑΟΚ και Πλατανιά, αντίστοιχα.

Οι «πράσινοι» θα απολογηθούν για τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του τραυματισμού του Βλάνταν Ίβιτς.

Παράταση για τις προσεχείς ημέρες παίρνουν οι εξελίξεις στα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Μετά τα  γεγονότα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» που οδήγησαν στην οριστική διακοπή του αγώνα των πλέι οφ, Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Αλαφούζος σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τα κοινά των «πρασίνων».

Βαριές και… άμεσες ήταν οι ποινές τιμωρίας για τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στα επεισόδια του ντέρμπι που διακόπηκε στη Λεωφόρο. Ετσι, ο Μάρκους Μπεργκ που ξεκίνησε τον διαπληκτισμό με τον Κρέσπο τιμωρήθηκε με 4 αγωνιστικές, ενώ ο Ισπανός με τρεις. Αυτά αποφάσισε το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκα κρίνοντας αυτοδικαίως βάσει όσων γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα για τις παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν.

Λόγω της απεργίας των δικηγόρων και σε συνεννόηση με τον νομικό εκπρόσωπο της ΑΕΚ, οι νομικοί του ΠΑΟΚ κ. Μαυρομάτης και Μπίρδας, ζήτησαν την αναβολή της εξέτασης των υποθέσεων του Πανθεσσαλικού με τα όσα συνέβησαν στον τελικό του Κυπέλλου και οι δικαστές αποφάσισαν τελικά την αναβολή, ορίζοντας ως νέα ημερομηνία εξέτασης την 25η Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: