24 Μαΐου, 2017

ΩΣ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ

 

Η επομένη του Eurogroup βρήκε την κυβέρνηση να υποδέχεται την έκβαση με ψυχραιμία, αν και δεν έλειψαν τα καρφιά για τη στάση ορισμένων εκ των εταίρων. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το παρασκήνιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες ήταν δραματικό και με πολλές εντάσεις.

Πλην όμως, από το κυβερνητικό επιτελείο φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν επιθυμεί μια οριστική εμπλοκή, αλλά αντίθετα όλες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Handelsblatt, η κυβέρνηση ήταν αυτή που απέρριψε ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ θα συμμετείχε τις τεχνικές συζητήσεις, αλλά δεν θα έβαζε χρήματα, ώσπου να υπάρξει ρύθμιση του χρέους.

Την εν λόγω προσέγγιση της α λα καρτ συμμετοχής του Ταμείου απέρριπτε εδώ και καιρό διαρρήδην η κυβέρνηση, μιας και δεν γίνεται το ΔΝΤ να συμμετέχει στις αξιολογήσεις και να διαμορφώνει το πακέτο των μέτρων, αλλά να μην πιέζει επαρκώς για το χρέος, με βάση την ανάλυση των κυβερνητικών επιτελών.

Κάπως έτσι, ο ορίζοντας για μια λύση μετατίθεται έως τις 15  Ιουνίου. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση, προσθέτοντας ότι ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουμε μπει σε ουσιώδη συζήτηση για την περιγραφή των μέτρων για το χρέος και δεν συζητείται για το αν θα γίνει ή όχι αυτή η περιγραφή.

Είναι σαφές, πάντως, πως η κυβέρνηση συναντά και δυσκολίες στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το χρέος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το «κοστούμι που ράβεται» προβλέπει πλεονάσματα ως το 2060 όχι μικρότερα του 2%, αλλά και όχι μεγαλύτερα του 2,5%.

Αυτό έχει μια απλή εξήγηση: με βάση την ανάλυση των Ευρωπαίων, αν κλειδώσουν πλεονάσματα κάτω από το 2%, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ανάγκη για «δημοσιονομικές μεταβιβάσεις» (fiscal tranfers), ενώ, αν είναι πάνω από 2,5% δεν θα υπάρχει ανάγκη μείωσης χρέους. 

Συνεπώς, η λύση αναζητείται στο ενδιάμεσο, με το ΔΝΤ, πάντως, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, να επιμένει με ζέση ότι τόσο υψηλά πλεονάσματα δεν είναι εφικτοί στόχοι επί δεκαετίες.

Τέλος, να σημειωθεί πως, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση την εκταμίευση δόσης, χωρίς τη συμφωνία για το χρέος, σε αυτό το στάδιο, μιας και αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά μετάθεση του ζητήματος του χρέους στις καλένδες και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, επέλεξε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, οριοθετώντας με σαφήνεια την 15η Ιουνίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη μιας λύσης. «Είχαμε πει πως πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και μία σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Δεν υπάρχει και δεν καλλιεργήθηκε κανένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Αυτό το οποίο έχουμε πει καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι πως στο τέλος θα έχουμε μία συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος και θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η τελική ημερομηνία για την λήψη της απόφασης είναι πλέον σαφής και είναι η 15η Ιουνίου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να «γράψει χιλιόμετρα». Σήμερα  το πρωί, θα επισκεφθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου, όπως έκανε και στο υπουργείο Παιδείας, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, μιας και στις 20:00  μιλά στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. 

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται και άλλες επισκέψεις του σε υπουργεία, με το Υγείας και το Εσωτερικών να έχουν σημειωθεί στο «μπλοκάκι» του. Ακόμα, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Εκεί, θα βρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν πως δεν έχει κλειστεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομες επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο κ. Μακρόν.

Τέλος, στην εν λόγω Σύνοδο θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα διπλωματικά γραφεία των δύο πλευρών να βρίσκονται εδώ και καιρό σε επαφή για ένα ραντεβού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα δει τον πρωθυπουργό  της Αλβανίας Έντι Ράμα, με την κατάσταση στα Βαλκάνια να απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: