22 Απριλίου, 2017

ΦΑΚΕΛΟΣ BREXIT!

 

«Βαρύ και ασήκωτο» φαίνεται ότι θα είναι το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα του rt. 

Κύριο θέμα στην ΕΕ είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων της Βρετανίας, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης, τα οποία περιέχουν αιτήματα και περιγράφουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον Michel Barnier, τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ, ο οποίος θα ξεκινήσει συνομιλίες για το Brexit μετά τις εκλογές της Βρετανίας στις 8 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να διευθετήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το «διαζύγιο» σε ευρώ και όχι σε λίρες με στόχο να μην υπάρχει ρίσκο διακυμάνσεων των νομισμάτων, ενώ θα διασφαλίσει (σ.σ.η ΕΕ) ότι η Βρετανία θα αναλάβει οποιαδήποτε συνέπεια. 

Το έγγραφο οκτώ σελίδων δεν αναφέρει πόσο θα μπορούσε να κοστίσει ο διακανονισμός του Brexit, αλλά σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «τιμήσει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση όλων των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν ενώ ήταν μέλος της Ένωσης».

Επιπλέον , υπογραμμίζεται ότι η συνθήκη εξόδου θα πρέπει να ορίσει ένα «συνολικό ποσό» για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων, με την επιφύλαξη μεταγενέστερων προσαρμογών και «χρονοδιαγράμματος ετήσιων πληρωμών» πολύ πέρα από το 2019. 

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επισημάνει στο παρελθόν ότι το Brexit θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δισ. Ευρώ (50 δισ. Λίρες / 64,2 δισ. Δολάρια ΗΠΑ). Ωστόσο, ακόμα δεν έχει οριστεί επίσημα.  Το έγγραφο υιοθετεί αυστηρότερη γλώσσα σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, επιμένοντας ότι πρέπει να καλύπτονται από το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων μετά την Brexit. 

Περιέγραψε μια αμοιβαία συμφωνία για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανούς στο μπλοκ, λέγοντας ότι τα δικαιώματά τους πρέπει να διαρκέσουν "για όλη τη διάρκεια ζωής των ενδιαφερομένων" παρά να δώσουν ημερομηνία λήξης.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει την ανάγκη για επίτευξης μιας ευρείας συμφωνίας για αμοιβαία δικαιώματα, αλλά από τα έγγραφα γίνεται σαφές ότι η ΕΕ θα απαιτήσει υψηλά επίπεδα ασφάλειας δικαίου, πριν συμφωνήσει να προχωρήσει σε συνομιλίες για το μέλλον των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Το νομοσχέδιο διαζυγίου και η τύχη των πολιτών της ΕΕ αναμένεται να είναι μεταξύ των πιο δύσκολα διαπραγματευτικά σημεία. Για να αποφευχθούν πιθανές διαφορές, τα προσχέδια προβλέπουν  τη δημιουργία μιας «θεσμικής δομής για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία».

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μπορούν να υιοθετηθούν μόνο αν οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών μελών της ΕΕ έχουν εγκρίνει τις ευρύτερες κατευθυντήριες γραμμές που τώρα αναπτύσσονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Οι 27 θα συναντηθούν για περαιτέρω συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 29 Απριλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να χρεώσει πολύ ακριβά το διαζύγιο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας, αναγκάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει όλο το κόστος σε ευρώ και όχι σε λίρες.  

Στον…λογαριασμό βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το μερίδιο της Βρετανίας για το υπέρογκο πακέτο βοήθειας που δόθηκε στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Το σχετικό έγγραφο αναγράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει «να αποδώσει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση όλων των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν ενώ ήταν μέλος της Ένωσης- συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου ‘Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία’.







Δεν υπάρχουν σχόλια: