04 Απριλίου, 2017

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

 

Έκρηξη Αγία Πετρούπολη: Οι οπαδοί του Ισλαμικού κράτους πανηγυρίζουν.Μια εικόνα με φόντο τη Ρωσία άρχισε να κυκλοφορεί στα social media αμέσως μετά την βομβιστική επίθεση στο σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Η φωτογραφία αυτή δείχνει έναν τζιχαντιστή να κρατάει κάτι αιχμηρό στο χέρι του και να κοιτάζει προς την εκκλησία. Το μήνυμα που συνοδεύεται κάτω από τη φωτογραφία είναι: «Σκοτώστε τους όπου τους βρείτε» που είναι γραμμένο τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά. Στο πόστερ υπάρχουν τα hashtag #Rusia #We will burn Rusia (σσ. θα κάψουμε την Ρωσία).

Η φωτογραφία αυτή φαίνεται πως είχε δημιουργηθεί από φανατικούς του ISIS πριν από μερικές εβδομάδες ωστόσο άρχισε να κυκλοφορεί ξανά λίγη ώρα μετά την επίθεση, στην οποία 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. 

Σημειώνεται πως οι ρωσικές αρχές έχουν αφήσει όλα ενδεχόμενα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και του τρομοκρατικού χτυπήματος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Ανθρώπινα πτώματα και αποκαΐδια σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει πλέον βαγόνι - Έχουν καταστραφεί τα πάντα, από το ταβάνι ως το πάτωμα - 14 νεκροί και πάνω από 50 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά 

Οι φωτογραφίες  στα δύο καρέ αποτυπώνουν το χάος και η καταστροφή που ακολούθησαν την φονική επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας, που παρέσυρε στο θάνατο 13 ακόμα ανθρώπους ενώ τραυμάτισε περισσότερους από 50.

Ανθρώπινα πτώματα, απομεινάρια και αποκαΐδια συνθέτουν το σκηνικό, που πλέον δεν θυμίζει βαγόνι.  Η καταστροφή είναι πλήρης, από το ταβάνι έως το πάτωμα. Οι εικόνες δείχνουν πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξη και πως δεν είχαν ελπίδα ή τρόπο να γλιτώσουν όσοι άτυχοι επιβάτες βρέθηκαν εκείνη την ώρα δίπλα στον καμικάζι. 

Μια γυναίκα που βρέθηκε στο σταθμό την στιγμή της έκρηξης, περιγράφει τι είδε τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν: «Οι άνθρωποι ήταν μαυρισμένοι από τον καπνό και είχαν πέσει κάτω. Υπήρχε μια τρομακτική μυρωδιά καμμένης σάρκας». 

Στους 14 οι νεκροί από την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη. Ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη αυξήθηκε σε 14, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσίδα υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό του μετρό και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό σχεδόν 50 ανθρώπων. 

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν μέσα στα ασθενοφόρα ή στο νοσοκομείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, διευκρίνισε η υπουργός. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί χθες από τις ρωσικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ήταν 11 νεκροί.

Οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους
Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας  στην Αγία Πετρούπολη, Πάνο Μπεγλίτη, όλοι οι Έλληνες που ζουν ή επισκέπτονται την πόλη είναι καλά στην υγεία τους.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε:  «Όλο το ελληνικό στοιχείο είναι καλά. Από χθες είχαμε τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους, είναι σε επαφή με το γενικό Προξενείο και με όλους τους συναδέλφους εδώ. Πιστεύω ότι όλα πηγαίνουν καλά».

Για την επίθεση στο μετρό επισήμανε ότι μέσα ενημέρωσης και αρχές ασφαλείας τη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική και ανέφερε: «Η πόλη ζει τον συγκλονισμό της χθεσινής τρομοκρατικής, πλέον, ενέργειας.

Και μιλάω με περισσότερη βεβαιότητα, γιατί από σήμερα το πρωί το νέο στοιχείο είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης εδώ και οι αρχές μιλούν πλέον για τρομοκρατικό χτύπημα.

Συγκριτικά με χθες, που ήταν πιο επιφυλακτικοί, δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο, σήμερα πλέον, όλοι οι προσανατολισμοί είναι προς τρομοκρατική ενέργεια και έπειτα κυρίως στη διερεύνηση όλων των στοιχείων που έχουν οι υπηρεσίες ασφαλείας».

Από τις 22:00 της Δευτέρας επαναλειτουργεί το Μετρό, με αυστηρά μέτρα ασφάλειας, το κλίμα συγκλονισμού το βλέπει κανείς στους πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους και σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη εξαιρετικά ζωντανή ακόμα και σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, είναι ακόμα «παγωμένη».

Μετά και αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηγεσία της Ρωσίας θα κάνει νέες προσπάθειες διαλόγου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας ήταν πάντα επίκαιρο στην πολιτική ατζέντα της ρωσικής ηγεσίας. Σήμερα επανέρχεται με πολύ πιο έντονο τρόπο, τόσο στην εσωτερική του διάσταση όσο και στην εξωτερική. Εννοώ στη διάσταση της αναγκαίας διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Και πιστεύω από την πλευρά της ρωσικής ηγεσίας θα ξεκινήσει, με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, μια νέα προσπάθεια διαλόγου, συνεννόησης, συνεργασίας σε συγκεκριμένες δράσεις κατά της τρομοκρατίας, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: