20 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (20/4/2017)

 

Ελλάδα: Δύο άτομα που διαφεύγουν με μοτοσικλέτα από το σημείο της έκρηξης στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας στην οδό Πανεπιστημίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλέγει στοιχεία, μαρτυρίες και οπτικό υλικό, που πιθανόν θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Φως στα αίτια της τραγωδίας ρίχνει η κατάθεση της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα που τραυματίστηκε στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.  «Είχε ομίχλη και πετούσαμε χαμηλά. Η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδενική και ακουμπήσαμε τα καλώδια της ΔΕΗ» περιγράφει.

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες των τεσσάρων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου UH-1H στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη το βράδυ της Τετάρτης στην είσοδο των γραφείων της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7, μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα, με το οποίο άγνωστος προειδοποίησε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο και αποκλείστηκε από την αστυνομία. Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου. Νεαρά άτομα πραγματοποιούν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Τοσίτσα με την Πατησίων.

Κόσμος:Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της συμπροέδρου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» να μην είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να την ενδιαφέρει η εξουσία, εκτιμά ο Κάι-Aλεξάντερ Σολτς από την DW.

Δύο φοιτητές και ένα μέλος της εθνικής φρουράς έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Τετάρτη. Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων», όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών.

Για «ανησυχητικές συνεχιζόμενες προκλήσεις» με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής, κατηγόρησε το Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, καθώς η κυβέρνηση του Τραμπ επανεξετάζει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη.

Μια ομάδα προβληματισμού (think tank) που είχε συγκροτήσει η ρωσική κυβέρνηση και η οποία ελεγχόταν από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο επιρροής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και υπονόμευσης της πίστης των ψηφοφόρων προς το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τρεις εν ενεργεία και τέσσερις πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 48% στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών που ανήγγειλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 24%.

Οικονομία: Προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας για την υπόθεση του χρέους επιδιώκει η κυβέρνηση και με αυτές τις οδηγίες βρίσκονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι επιδιώξεις του Βερολίνου και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα του 2016. Δεν έφταναν τα οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη της και για τη μισθοδοσία 2.338 ατόμων για αρχαιολογικές εργασίες.

Μόνο ένας στους 10 ανέργους λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Κάθε άνεργος παραμένει εκτός αγοράς εργασίας περισσότερο από δυόμισι έτη, ενώ σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σοκάρουν.

Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Υπογράμμισε πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». 

Παραδέχεται, όμως, πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις, αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. Θέμα εθνικής σημασίας αποτελεί για τη σημερινή κυβέρνηση η στήριξη των ΕΛΤΑ, σε αντίθεση με τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος υπέγραψε, τη σύμβαση καθολικής υπηρεσίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), δίνοντας λύση σε μία σημαντική εκκρεμότητα από το 2013.

Αθλητισμός:Δύο ομάδες από την ισπανική πρωτεύουσα, η κάτοχος του τίτλου, «βασίλισσα» Ρεάλ και οι «επαναστάτες» της Ατλέτικο, η «Γηραιά Κυρία», πρωταθλήτρια Ιταλίας τα πέντε συνεχόμενα τελευταία χρόνια Γιουβέντους και οι «πρίγκιπες» της Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, συνθέτουν το παζλ των ημιτελικών του Champions League.

H κλήρωση,που θα είναι ελεύθερη, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή, στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) στην έδρα της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας. Η Γιουβέντους δεν είναι Παρί και μέσα στο «Καμπ Νόου» απέδειξε ότι εφέτος είναι έτοιμη και δομημένη... για την κούπα. Το 3-0 στο Τορίνο αποδείχθηκε υπεραρκετό για τη «Μεγάλη Κυρία», η οποία έφυγε αήττητη από το «κάστρο» της Μπαρτσελόνα (0-0) και προκρίθηκε εύκολα στους ημιτελικούς του Champions League.

Παράλληλα, η εκπληκτική Μονακό πήρε πανηγυρικά το «εισιτήριο» για την τετράδα, καθώς μετά το νικηφόρο 3-2 στο «Σίγκναν Ιντούνα Παρκ» η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες τη Ντόρτμουντ στο Πριγκιπάτο με το τελικό 3-1. Μετά την γνωστοποίηση της δίωξης του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να παρέμβει στην υπόθεση με σκοπό να επιβλέψει την διαδικασία.

Όπως αναφέρεται από τον ΠΑΟΚ, σκοπός αυτής της νομικής παρέμβασης είναι να διασφαλιστεί ότι μέσα από όλη τη διαδικασία δεν θα αποκρυφτεί τίποτα και η απόφαση θα είναι δίκαιη βάσει όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει και θα προκύψουν στην συνέχεια. Με τον καλύτερο τρόπο ανταμείφθηκε ο Κώστας Γαλανόπουλος για την εξαιρετική σεζόν που είχε. 

Ο νεαρός μέσος υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ΑΕΚ, το οποίο έχει ασφαλώς πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από το προηγούμενο και διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2021. Ο 19χρονος καθιερώθηκε από τους πρώτους αγώνες της περιόδου και έχει συμπληρώσει αισίως 17 συμμετοχές και τρία γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: