29 Μαρτίου, 2017

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ HΤΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ…ΣΗΜΕΙΑ

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να είναι οριακά δυσοίωνες για την τύχη του «Ναι».

Στις 16 Απριλίου οι πολίτες της γειτονικής χώρας ψηφίζουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ανοίξει τον δρόμο για την διεύρυνση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου και η μάχη ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι» θα κριθεί, όπως εκτιμάται, στα σημεία.

Σύμφωνα με την αραβική διαδικτυακή εφημερίδα Al Monitor, 12 δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, ενώ άλλες οκτώ προβλέπουν νίκη του «Ναι» στη «μάχη» της 16ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Μπεκίρ Αγιρντίρ, στέλεχος της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda, στις τάξεις των οπαδών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ερντογάν, υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι, σε αντίθεση με το «στρατόπεδο» του «Όχι», όπου οι υποστηρικτές δεν έχουν καμία αμφιβολία για αυτό που θα ψηφίσουν.

Γιλντιρίμ προς ΕΕ: Μην εμπλακείτε στο δημοψήφισμα κοιτάξτε τα δικά σας.Η Τουρκία προειδοποιεί την Ευρώπη να μην αναμιχθεί στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα πρέπει «να ασχοληθεί με τις δικές της υποθέσεις».

Το θέμα του δημοψηφίσματος έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας που απαγόρευσαν σε τούρκους υπουργούς να διεξαγάγουν εκστρατεία στις πόλεις τους ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Ο Γιλντιρίμ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συλλαλητήριο στη νότια επαρχία Καραμάν.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: