02 Μαρτίου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΜΕΙ

 

Καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του Brexit ενδέχεται να προκύψουν μετά την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, χθες στη Βουλή των Λόρδων.

Το σώμα υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (358 υπέρ, 256 κατά) τροπολογία του Εργατικού Κόμματος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία.

Το νομοσχέδιο για το Brexit επιστρέφει τώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι Συντηρητικοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους για να καταψηφίσουν την τροπολογία.

Το ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τη διαδικασία αυτή και αν η Τερέζα Μέι θα τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει για ενεργοποίηση του άρθρου 50 περί αποχώρησης από την Ε.Ε. έως την 30ή Μαρτίου.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα οδηγήσει στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων του Λονδίνου με την Ε.Ε. των «27», διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και να καταλήξει στην αποχώρηση της Βρετανίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες έχουν χαρακτηρίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. στη Βρετανία «διαπραγματευτικό χαρτί», κάτι που έχει θεωρηθεί απαράδεκτο από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Την τροπολογία για την εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. υπερψήφισαν στη Βουλή των Λόρδων οι λόρδοι διορισμένοι από τους Εργατικούς, από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και κάποιοι «αντάρτες» των Συντηρητικών.
 


Δημοσίευση σχολίου