22 Μαρτίου, 2017

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Η 29η Μαρτίου αναμένεται να σηματοδοτήσει το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που αναμένεται επίσης να δρομολογήσουν τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο σε άλλα οικονομικά κέντρα της Ε.Ε..

Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο αναδεικνύονται στους πλέον κερδισμένους "παίχτες" από το Brexit. Η Goldman Sachs και η Citigroup είναι μεταξύ των τραπεζών που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη γερμανική πόλη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ενώ βάσει άλλων πληροφοριών, η Bank of America, η Standard Chartered και η Barclays εξετάζουν ως επιλογή την ιρλανδική πρωτεύουσα, προκειμένου να διατηρήσουντην πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά της Ε.Ε..

Οι τράπεζες που φοβούνται σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο ενός "σκληρού Brexit", θέλοντας να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να πωλούν τις υπηρεσίες τους ελεύθερα στην Ε.Ε., προσανατολίζονται στο άνοιγμα νέων ή την επέκταση των γραφείων τους σε άλλες πόλεις εντός της Ένωσης, προτού η Βρετανία αποχωρήσει το 2019. Η Φρανκφούρτη αποτελεί μια φυσική επιλογή, "στεγάζοντας" ήδη την Deutsche Bank, την ΕΚΤ και την BaFin, ενώ το Δουβλίνο, εφαρμόζοντας παρόμοιο κανονιστικό πλαίσιο με εκείνο της Βρετανίας, είναι το μόνο άλλο κέντρο στην Ε.Ε. που έχει τα Αγγλικά σαν επίσημη γλώσσα.

Όσον αφορά στο τι θα σημάνει το Brexit για το Λονδίνο, το think tank Bruegel, μιλώντας με αριθμούς, υπολογίζει πως η βρετανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο και 20.000 θέσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, αφού οι πελάτες τους αναμένεται να μετακινήσουν assets 1,8 τρισ. ευρώ εκτός της Βρετανίας. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι απώλειες σε θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 4.000 και 232.000. 

Ποια είναι όμως τα σχέδια κάθε τράπεζας ξεχωριστά; Ιδού τι λένε τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg: Η τράπεζα "βλέπει" το Δουβλίνο ως βασικό προορισμό, ενώ ενδέχεται να μετακινήσει κάποιες θέσεις εργασίας και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Λουξεμβούργου και του Άμστερνταμ. Η Φρανκφούρτη αποτελεί την επιλογή της για τη μετα-Brexit εποχή και θα μπορούσε να απομακρύνει από τη Βρετανία έως και 1.000 εργαζομένους.

Αναζητά χώρο για τα γραφεία της τόσο στο Δουβλίνο, όσο και στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωναν πηγές αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, ο CEO της τράπεζας Jamie Diomn είχε αναφέρει πως θα μπορούσαν να μετακινηθούν έως και 4.000 από τους 16.000 εργαζομένους που απασχολούνται στη Βρετανία. 

Ο πρόεδρος Axel Weber έχει δηλώσει πως αμέσως μετά από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, η τράπεζα θα λάβει οριστική απόφαση για το εάν θα μετακινηθούν έως και 1.500 από τους 5.000 εργαζομένους της Βρετανίας. 
 
Η τράπεζα κατευθύνεται προς το Παρίσι, με τον CEO Stuart Gulliver να έχει δηλώσει πως μέχρι και 1.000 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν από το Λονδίνο.Σύμφωνα με πηγές, η Barclays έχει καταλήξει στο Δουβλίνο.Η τράπεζα έχει προσεγγίσει Ιρλανδούς αξιωματούχους, για να μεταφερθεί στο Δουβλίνο, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αφού συζητά και με τις γερμανικές Αρχές για τη Φρανκφούρτη.

Η τράπεζα εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, τη Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η τράπεζα αναζητά χώρο σε Φρανκφούρτη και Δουβλίνο, σύμφωνα με πηγές, ενώ ενδεχομένως σε πρώτη φάση, να μετακινήσει 300 εργαζομένους σε κάποια εκ των δύο πόλεων. Πριν από το δημοψήφισμα, οι πληροφορίες ήθελαν την τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς 1.000 εργαζομένων από τα 6.000 άτομα που απασχολεί στη Βρετανία.

Φρανκφούρτη και Δουβλίνο είναι οι επιλογές που εξετάζει.Η τράπεζα σκέπτεται να μετατρέψει σε θυγατρική το υποκατάστημα στο Βερολίνο, καθιστώντας έδρα της τη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με άτομο με πληροφόρηση επί του θέματος, ενώ ένας μικρός αριθμός ανθρώπων θα μετακινηθούν από το Λονδίνο.

Το Δουβλίνο είναι το βασικό σενάριο, στο οποίο προσφεύγει η τράπεζα, σύμφωνα με πηγές. Η τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με Ιρλανδούς αξιωματούχους για τη μεταφορά δραστηριοτήτων της μετά το Brexit, όπως μετέδωσε τον Ιανουάριο η Sunday Independent. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Ιρλανδία αποτελεί την πρώτη επιλογή για το ίδρυμα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας επεκτείνει τα γραφεία της στο Άμστερνταμ. Άμστερνταμ και Δουβλίνο συνιστούν τις εναλλακτικές για τη μετακίνηση δραστηριοτήτων της, ενώ ήδη άλλαξε το όνομα της μονάδας της στην Ολλανδία σε Mizuho Bank Europe, αντικατοπτρίζοντας τον ρόλο της ως θυγατρική που θα επιβλέπει τις δραστηριότητες σε μια σειρά από χώρες, όπως το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ισπανία. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: