29 Μαρτίου, 2017

ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Κυβερνητική πηγή, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters, σχολίασε "ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή"...

Σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας φαίνεται ότι κατέληξαν Αθήνα και θεσμοί, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο για συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει την είδηση. Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. 

Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί. Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν αξιωματούχοι.  

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.Η μείωση του μεριδίου της ελεγχόμενης από το κράτος ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων λιγνήτη συμφωνήθηκε επίσης, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος. 

Οι τελευταίες πρόοδοι αναμένεται να επιτρέψουν την επιστροφή μέσα στις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα των επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ και του ΔΝΤ για να οριστικοποιήσουν λεπτομέρειες με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, σημειώνει το Ρόιτερς επισημαίνοντας πως συνομιλίες διεξάγονται τώρα μέσω τηλεδιασκέψεων. 

Η Ελλάδα είναι πιθανό να αρχίσει να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις μόλις σφραγιστεί η συμφωνία ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters, σχολίασε "ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή". 




Δεν υπάρχουν σχόλια: