28 Μαρτίου, 2017

ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Ένα ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει μια μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε μια γυναίκα εναντίον μελών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών με κατηγορίες περί κρατικής τρομοκρατίας και αναγκαστικού εκτοπισμού πληθυσμού.

Η καταγγέλλουσα είναι συριακής καταγωγής με ισπανική υπηκοότητα και αναφέρει ότι ο αδερφός της εξαφανίστηκε έπειτα από την σύλληψη του και έπειτα βασανίστηκε και εκτελέστηκε το 2013 στο κέντρο της Δαμασκού, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που θα εξεταστεί από ένα ξένο δικαστήριο εναντίον των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, τόνισε ο Τόμπι Κάντμαν, από τους ιδρυτές της νομικής εταιρείας Γκερνίκα 37 που εκπροσωπεί την γυναίκα.

Άλλες υποθέσεις έχουν κατατεθεί σε δικαστήρια στην Γερμανία και στην Γαλλία, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει δεκτές από τα δικαστήρια, πρόσθεσε.

Αν και θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια να βρεθούν οι κατονομαζόμενοι κατηγορούμενοι ενώπιον του ισπανικού δικαστηρίου, ο Κάντμαν σημείωσε πως εξακολουθεί να υπάρχει μια ικανοποιητική πιθανότητα να δικαστούν.

Η γυναίκα αναγνώρισε την σορό του αδερφού της μέσα από ένα αρχείο τουλάχιστον 50.000 εικόνων που ελήφθησαν και μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός χώρας από έναν Σύρο ιατροδικαστή, που αυτομόλησε και δραπέτευσε από την Συρία, σύμφωνα με την νομική εταιρεία.

Ο δικαστής του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου Έλοϊ Βελάσκο ζήτησε από τις συριακές αρχές να ειδοποιήσουν τα οχτώ μέλη των μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας που κατονομάζονται στην μηνυτήρια αναφορά ότι πρέπει να ορίσουν νομικούς εκπροσώπους τους στην Ισπανία πριν από μια πιθανή εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Με βάση την ισπανική νομοθεσία, ο τακτικός ανακριτής ερευνά τις κατηγορίες που αναφέρονται πριν την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη. Η γυναίκα που κατέθεσε τη μήνυση και ο ιατροδικαστής εκκλήθησαν να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 10 Απριλίου κατά την ανακριτική διαδικασία. Τρεις άλλοι μάρτυρες θα καταθέσουν στο δικαστήριο στις 9 Μαΐου.

Στις 14 Μαρτίου ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων στην Συρία και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη οι δράστες βασανιστηρίων και εκτελέσεων, ως μέρος της θεμελίωσης μιας βιώσιμης συμφωνίας για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η συριακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επανειλημμένως έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε διάπραξη βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων και έχουν αντικρούσει τις κατηγορίες του ιατροδικαστή που μετέφερε εκτός της χώρας τις εικόνες, χαρακτηρίζοντάς τις προϊόν χάλκευσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: