21 Μαρτίου, 2017

ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΣΥΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ

 

Οι Κούρδοι του YPG συμφώνησαν με τη Ρωσία για τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Reuters.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να ανοίξει νέες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Ανέφερε ότι μία ομάδα του «κέντρου συμφιλίωσης» της, που διαπραγματεύεται την τοπική ανακωχή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπίου κοντά στην Αφρίν.

Μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της σύγκρουσης στη Συρία, η YPG είναι επίσης στρατιωτικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και παίζει σημαντικό ρόλο στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές της Συρίας περαιτέρω προς τα ανατολικά. 

Ο εκπρόσωπος του YPG Ρεντουρ Χελίλ δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία είχε συναφθεί την Κυριακή και ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ήδη φτάσει στη βορειοδυτική περιοχή της Αφρίν, με μεταφορείς των στρατευμάτων και τεθωρακισμένα οχήματα.

 «Είναι η πρώτη συμφωνία στο είδος της», ανέφερε σε ένα γραπτό μήνυμα. Μια τέτοια συμφωνία θα φανερώσει περαιτέρω πώς οι Σύροι-Κούρδοι έχουν καταφέρει να φέρουν τόσο τη Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα στο πλευρό τους, καθώς παρουσιάζονται ως οργανωμένη δύναμη που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις τζιχαντιστικές ομάδες και να πάρει πίσω εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος. 

Μια ρωσική αποστολή θα βοηθήσει να αποτραπούν οι διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον της περιοχής της Αφρίν όπου επικρατούν οι Κούρδοι από την Τουρκία, η οποία είναι εχθρική προς το YPG που το θεωρεί βραχίονα της οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) πιο ανατολικά, η ανάπτυξη των δυνάμεων των ΗΠΑ κοντά στην Μανμπίζ της Συρίας απέτρεψε μια τουρκική επίθεση εναντίον των συμμάχων του YPG που ελέγχουν ότι η πόλη, αφού η Άγκυρα και οι σύμμαχοί της στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό υποσχέθηκαν να την καταλάβουν. 

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Αφρίν, ότι η Άγκυρα δεν θα επέτρεπε ποτέ να δημιουργηθεί μια "περιοχή τρόμου, ένα κράτος τρόμου» στη βόρεια Συρία», αναφερόμενο στο YPG. 

«Το έχουμε μεταφέρει αυτό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό, και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό και σε άλλες χώρες το γνωρίζουν αυτό» δήλωσε ο Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Βλέψεις στη Ράκα
Ο έλεγχος του YPG σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και στην περιοχή της Αφρίν στα βορειοδυτικά της προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία. Με τη βοήθεια των συμμαχικών ομάδων FSA, η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια επίθεση στη βόρεια Συρία για να εμποδίσει το YPG να δημιουργήσει μία συνεχόμενη κουρδική περιοχή κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους των συνόρων της με τη Συρία.

Η Καφρ Τζίνα - η περιοχή όπου αναπτύσσεται η ρωσική αποστολή- έχει βομβαρδιστεί στο παρελθόν από τις τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ο Χελίλ. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει πόσα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει στην Καφρ Τζίνα. «Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ σήμερα», είπε. Τόνισε επίσης ότι το YPG είχε δείξει την αποτελεσματικότητά του στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

"Αυτό ώθησε πολλές δυνάμεις να συνεργαστούν και να κάνουν συμμαχίες με το YPG», είπε. Το YPG ανέφερε επίσης τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τη δύναμή του φέτος, ξεπερνώντας τους 100.000 μαχητές, με σκοπό να μετατραπεί σε μια πιο οργανωμένη δύναμη που μοιάζει με έναν παραδοσιακό στρατό.

Η Ρωσία ανέπτυξε την εναέρια δύναμή της στη Συρία το 2015 για τη στήριξη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμο του εναντίον ανταρτών που μάχονται για να τον ανατρέψουν. Παρά τη μακρά ιστορία της εχθρότητας μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της κυβέρνησης, το YPG και η Δαμασκός έχουν ως επί το πλείστον αποφύγει τη σύγκρουση κατά την εξαετή σύγκρουση. 

«Η ρωσική παρουσία ... έρχεται σε συμφωνία μεταξύ (του YPG) και των ρωσικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Συρία στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για να συμβάλλει στην εκπαίδευση των δυνάμεων μας σε σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και για να οικοδομήσουμε μια άμεση επαφή με τις ρωσικές δυνάμεις» ανέφερε η γραπτή δήλωση του Χελίλ.

Η Τουρκία πιέζει την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη συμμαχία της με το YPG και αντ’ αυτού να υποστηρίξει τους αντάρτες συμμάχους της σε μια τελική επίθεση για την κατάληψη της Ράκα, που παραμένει το οχυρό του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο επικεφαλής του YPG δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η επίθεση θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, και ότι το YPG θα λάβει μέρος μαζί με άραβες μαχητές.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση. Η υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικής Κράτους διοχετεύεται σε μια συμμαχία πολιτοφυλακών που ονομάζεται Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η οποία περιλαμβάνει και το YPG.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: