16 Μαρτίου, 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΟΥΤΕ

 

Ισχυρή νίκη επί του εξασφάλισε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ανακουφίζοντας κατ αυτόν τον τρόπο κυβερνήσεις της Ε.Ε. που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα εθνικισμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παίρνει 21,2 % και διαθετει σαφές προβάδισμα.

Ακολουθεί το κόμμα της άκρας δεξιάς (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1%. Στην τρίτη θέση είναι με ποσοστό 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Σε κοινοβουλευτικές έδρες το εκλογικό αποτέλεσμα μεταφράζεται ως εξής σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Από τις 150 συνολικά το κόμμα του Ρούτε εξασφαλίζει 33, το ακροδεξιό "Κόμμα για την Ελευθερία" (PVV) 20, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν από 19 έδρες.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». «Η Ολλανδία, μετά το Brexit και μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε "στοπ" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε.

Ο Ρούτε έκανε επίσης γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «ξεκάθαρη νίκη του κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία. 

Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Ρούτε λέγοντας πως η νίκη του «αποτελεί ψήφο υπέρ της Ευρώπης και ψήφο κατά των εξτρεμιστών». H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες. 

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι». Ο ηγέτης του κόμματος της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, με τη σειρά του, εμφανίστηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή υπερήφανος για το αποτέλεσμα.

«Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους "λάθος είδους λαϊκιστές". 

«Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής».

Με το 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική μάχη που θα έκρινε το εάν οι Ολλανδοί θα έβαζαν ένα τέλος στον φιλελευθερισμό επιλέγοντας ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς την ύπαρξη της Ε.Ε.

Ρούτε: «Η Ολλανδία είπε "όχι" στον λαϊκισμό»
O πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, μετά τα exit polls, τόνισε ότι «παρά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε "όχι" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό».

Να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους στις χθεσινές εκλογές. Ο κ. Ρούτε τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά, και προσέθεσε: 

«Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Μάλιστα ανέφερε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Συγχαρητήρια από την υπόλοιπη Ευρώπη
Ο κ. Ρούτε έχει ήδη δεχθεί συγχαρητήρια από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ανέδειξαν την νίκη Ρούτε σε μία συμβολική νίκη-ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό μέσω Τwitter.

Βίλντερς: «Κερδίσαμε έδρες κι αυτό μας κάνει περήφανους»
Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς συνεχάρη σήμερα τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

«Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, «(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».
 
Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές».

«Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής», απάντησε ο Βίλντερς.

To πρωί της Πέμπτης, ο Βίλντερς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ήμασταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία. Τώρα είμαστε το δεύτερο. Την επόμενη φορά θα γίνουμε το πρώτο». 


Δημοσίευση σχολίου