18 Μαρτίου, 2017

ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ

 

Ο κίνδυνος διάχυσης της συριακής κρίσης στην ευρύτερη, εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή επανήλθε χθες, ύστερα από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ της ισραηλινής αεροπορίας και της συριακής αεράμυνας.

Το εξαιρετικά σπάνιο, στα έξι χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου, περιστατικό ξεκίνησε με επιδρομή ισραηλινών αεροπλάνων, που έπληξαν στόχους εντός Συρίας.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, στόχος της επιδρομής ήταν αυτοκινητοπομπή που μετέφερε όπλα με προορισμό τη λιβανική Χεζμπολάχ, εκ των βασικών στηριγμάτων του προέδρου Ασαντ και εκ των πλέον αξιόμαχων εχθρών του Ισραήλ.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών, εντός εδαφών που κατέχονται στρατιωτικά από το Ισραήλ. Η Δαμασκός ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό αεροπλάνο και έπληξε άλλο ένα.

Αλλά το Τελ Αβίβ διέψευσε τους συριακούς ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους. Πάντως, τα συριακά πυρά προκάλεσαν πανικό στους ισραηλινούς εποικισμούς της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, όπου ήχησαν σειρήνες συναγερμού.

Στο μεταξύ, η αντικαθεστωτική συριακή οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, κατήγγειλε ότι αεροπλάνα τού υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού βομβάρδισαν τέμενος ανάμεσα στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ, στον συριακό Βορρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.

Η Αχράρ αλ Σαμ έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου, ενώ σε μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας ακυρώθηκε η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: