19 Μαρτίου, 2017

Η ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

 

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία. Αιτία στάθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στους Παλαιστίνιους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Ρίμα Χάλαφ επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, της ζήτησε να αποσύρει από το Διαδίκτυο την έκθεση της. Εκείνη ζήτησε από τον Ατόνιο Γκουτέρες να το ξανασκεφτεί. Οι δύο πλευρές επέμειναν στην θέση τους και η διαμάχη έληξε με την παραίτηση της Χάλαφ.

«Ήταν αναμενόμενο ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τoυ θα ασκούσαν τεράστια πίεση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την απόσυρση της έκθεσης. Ο Γενικός Γραμματέας μου έδωσε οδηγίες, μου ζήτησε να την αποσύρω» δήλωσε η Χάλαφ.

«Δεν πρόκειται για το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά για τη διαδικασία» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στέφαν Ντούτζαριτς.

«Δεν πρόκειται για πίεση. Το ζήτημα είναι ότι ο γενικός γραμματέας έχει την εξουσία και την ευθύνη να διαχειριστεί τον οργανισμό κατά τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να επιτύχει τους στόχους του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει εγκαθιδρύσει καθεστώς απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό.

 


Δημοσίευση σχολίου