21 Μαρτίου, 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Σε πολύ αυστηρούς τόνους απάντησε η Γερμανία στη νέα, δριμύτατη επίθεση που εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στοχεύοντας μάλιστα προσωπικά την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ.

«Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του στη γερμανική Passauer Neue Presse, που θα δημοσιευτούν πλήρως στο σημερινό στο φύλλο της εφημερίδας.

Επίσης, προσέθεσε πως διεμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου ότι τα «σοκαριστικά» σχόλια Ερντογάν περί υιοθέτησης ναζιστικών πρακτικών από την κ. Μέρκελ «ξεπέρασαν τα όρια».

Νωρίτερα την Κυριακή, μιλώντας σε συγκέντρωση, ο κ. Ερντογάν είχε επιτεθεί σκληρότατα στην Ε.Ε. κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή έχθρα κατά της Τουρκίας. Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί «αποφασιστική» απάντηση στην Άγκυρα.

«Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;» διερωτήθηκε, ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, «ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς, που εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ανάξιες για αρχηγό κράτους».

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: