28 Μαρτίου, 2017

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Συστάσεις προς την Ελλάδα για τη «διασφάλιση μιας βιώσιμης προσφυγικής ανταπόκρισης στη χώρα» το 2017, δημοσίευσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως σημειώνεται, παρ’ όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, «σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την υποδοχή, την καταγραφή, την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και την εξεύρεση λύσεων εξακολουθούν να υφίστανται, προκαλώντας σημαντικούς κινδύνους για την προστασία και την ασφάλεια».

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση της δυνατότητας καταγραφής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πλήρους εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

Επίσης, ζητά το ελληνικό κράτος να περιορίζει αυστηρά την χρήση του περιορισμού της ελευθερίας για τους νεοαφιχθέντες στον απολύτως ελάχιστο αναγκαίο χρόνο που χρειάζεται για την ταυτοποίηση και την καταγραφή, εξαιρώντας πλήρως τα παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία συστήνει και στην Υπηρεσία Ασύλου να αναπτύξει άμεσα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των θεσμών που θα επιτρέπουν την ταχεία πλήρη καταγραφή και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι ο στόχος για το 2017 πρέπει να είναι η γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου και η αύξηση των μεταφορών προς την ενδοχώρα με την εφαρμογή τριών μέτρων:

-την αύξηση του ρυθμού καταγραφής,

-τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται προς την ενδοχώρα,

-τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: