17 Μαρτίου, 2017

ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΑΣΑΝΑ

 

«Μετεκλογικά βάσανα» είναι ο τίτλος ανάλυσης του Der Spiegel Online αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία.«Πριν ξεκινήσει την τρίτη πρωθυπουργική θητεία του (σ.σ. ο Μαρκ Ρούτε) θα πρέπει να βρει πρώτα εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστεί.

Με τις 33 από τις 150 έδρες που απέσπασε το κόμμα του, το VVD, απέχει παρασάγγας από την πλειοψηφία» εξηγεί ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα τόσο σύντομα.

«Ο Ρούτε χρειάζεται τώρα νέους εταίρους και μάλιστα τρεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει την πλειοψηφία των 150 βουλευτών. Αυτό ακούγεται περίπλοκο και ο νικητής των εκλογών ανακοίνωσε ήδη ότι θα υπάρξουν μακρές διαπραγματεύσεις».

Ισχυρό μήνυμα κατά του λαϊκισμού το εκλογικό αποτέλεσμα
Ο απεσταλμένος του euronews στην Ολλανδία Τζέιμς Φρέινι μεταφέρει το κλίμα της επόμενης ημέρας των εκλογών και τις προσδοκίες που γεννά το αποτέλεσμα εντός και εκτός της χώρας.

Ο πολιτικός αναλυτής Βιρτ Ντακ μίλησε στην κάμερα του euronews για το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις κάλπες.

euronews: Ο Μαρκ Ρούτε ήταν ο νικητής των εκλογών. Θεωρείτε πως οι Ολλανδοί έστειλαν ένα μήνυμα κατά του λαϊκισμού;

Β. Ντακ:Δεν ήταν μια μάχη μεταξύ Μαρκ Ρούτε και Γκερτ Βίλντερς. Πρόκειται για μια χώρα με κουλτούρα συνεργασιών. 

Τα κόμματα πρέπει να συνεργάζονται για να κυβερνήσουν και αυτό θα συμβεί τώρα.Ακόμα κι αν ο Βίλντερς ήταν πρώτος δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι δύσκολο να γίνει αυτό αντιληπτό σε άλλες χώρες.

Οι Ολλανδοί που δεν ψήφισαν τον Βίλντερς ήθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη. Διότι, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ αρκετοί θεωρούσαν πως αυτή θα είναι η τρίτη πράξη σε αυτό το ντόμινο του λαϊκισμού.

Αυτό μπορεί να μην έγινε στην Ολλανδία, πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει σε Γαλλία και Γερμανία, γιατί οι περιπτώσεις αυτές είναι διαφορετικές.

euronews: Ποιο είναι το μέλλον για τον Βίλντερς;
Β.Ντακ: Πιθανότατα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Η εκστρατεία του ήταν απεχθής. Υπήρξε αόρατος. Θα μπορούσε να κερδίσει δεν το έκανε. Θα πρέπει να λοιπόν να αναρωτηθούμε και να αναρωτηθεί εάν θέλει να κυβερνήσει;

Φαίνεται ικανοποιημένος γιατί επηρέασε την προεκλογική ατζέντα αφού τα μεγάλα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες έγιναν πολύ πιο σκληροί σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και το Ισλάμ. Συνεπώς ο Βίλντερς έχει επιρροή. Νομίζω όμως πως πλέον είναι καταδικασμένος και θα είναι στο περιθώριο τα επόμενα χρόνια.

euronews: Πως εξηγείτε τον κατακερματισμό της αριστεράς στην Ολλανδία. Το Εργατικό Κόμμα είναι ο μεγάλος ηττημένος και η Πράσινη Αριστερά σημείωσε μεγάλη άνοδο.

Β. Ντακ: Οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη βρίσκονται σε κρίση εδώ και καιρό. Αυτό είναι το τέλος της κρίσης στην Ολλανδία είτε επιστρέψουν σε μερικά χρόνια είτε εξαλειφθούν και αντικατασταθούν από την κίνηση των νέων της Πράσινης Αριστεράς που με τον Γιέσε Κλάβερ ένα γοητευτικό και πολύ ισχυρό ηγέτη, που έκανε μια πολύ καλή εκστρατεία.

euronews: Πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει μια νέα άνοδος του λαϊκισμού από τα αριστερά;

Β. Ντακ: Νομίζω πως ο κ. Κλάβερ δεν είναι λαϊκιστής. Χρησιμοποιεί το στυλ των λαϊκιστών και πολύ επιτυχημένα. Συνεπώς, ναι, νομίζω πως στην αριστερά οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται μια προσωπικότητα όπως ο Γιέσε Κλάβερ. Συνεπώς θα μπορούσε να γίνει πραγματικά μεγάλος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: