06 Μαρτίου, 2017

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

 

Οι διμερείς σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν πληγεί έπειτα από την ακύρωση πολιτικών συγκεντρώσεων υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα, ενόψει του δημοψηφίσματος του επόμενου μήνα.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου επιχείρησαν τα τελευταία 24ωρα να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης δεν τα κατάφεραν. 

Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσαβούσογλου και Μέρκελ, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως «εποικοδομητική» χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι άλλο στη συνέχεια.

Μιλώντας στην ελληνική έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle, η καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Μπιλγκίν Αγιάτα δήλωσε πως το κλίμα στην παρούσα φάση είναι τεταμένο, σημειώνοντας:

 Εντούτοις πιστεύω ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας είναι αρκετά ισχυρές ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Υπάρχουν όμως ευθύνες. Όταν ο τούρκος υπ. Εξωτερικών ή Δικαιοσύνης εκφράζονται επικριτικά για τις ακυρώσεις (σσ. των προεκλογικών συγκεντρώσεων), θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι οι δηλώσεις τους είναι αντιφατικές. 

Διότι στην Τουρκία βρίσκονται έγκλειστοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ελευθερία της έκφρασης. Πριν λοιπόν επικρίνουν την ελευθερία της έκφρασης στη Γερμανία, ας τη διασφαλίσουν πρώτα στην ίδια την Τουρκία.

Η Μπιλγκίν Αγιάτα εκτιμά ότι η ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν και συνεπώς στην περαιτέρω ενίσχυσή του. 

Όσον αφορά τη σημασία της συμμετοχής των Τούρκων της Γερμανίας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η καθηγήτρια είναι σαφής: Είναι πολύ σημαντικοί. 

Από τη στιγμή που δόθηκε και στους Τούρκους του εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου, διαπιστώσαμε ήδη στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους αφού η συμμετοχή τους μπορεί να είναι καθοριστική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το γνωρίζει φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση. 

Το AKP έχει πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία. (...) Σε άλλες χώρες η εικόνα είναι διαφορετική. Στην Αγγλία ή την Ελβετία ή ακόμη και στις ΗΠΑ η τουρκική αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην τουρκική κοινότητα.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ;
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διακήρυξε την Κυριακή ότι μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που εάν νικήσει το «ναι» ο Ερντογάν θα ανακηρυχθεί σε πρόεδρος-σουλτάνος, θα τελειώσει και η «τρομοκρατία» στην Τουρκία.

«Σας υπόσχομαι, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση [κουρδικό PKK] θα τελειώσει μετά τις 16 Απριλίου. Θεού θέλοντος το «ναι» θα νικήσει και το FETO [γκιουλενιστές], PKK [Κούρδοι] και Νταές [Ισλαμικό Κράτος] όλα θα κανονιστούν», είπε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στην ανατολική επαρχία Μπινγκόλ.

Ο Γιλιντιρίμ είπε ακόμα ότι το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αγκαλιάζει όλες τις εθνότητες της Τουρκίας [τουλάχιστον το παραδέχονται ότι είναι πολυεθνικό κράτος] και κάλεσε τους πάντες να ενωθούν υπό την εκστρατεία του «ναι».

«Κανένα έθνος που ζει σε αυτή τη γη δεν είναι ανώτερο του άλλου. Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ζάζα, των Κούρδων, των Τούρκων, των Αράβων, των Τουρκμένων και άλλων είναι όλοι αγαπητοί στην καρδιά μας», είπε. Στους «άλλους» συμπεριλαμβάνονται ακόμα 67 εθνότητες αφού ανέφερε μόνο πέντε από τις 72 συνολικά.

Η υπόσχεση πάντως για «ξεκαθάρισμα» μετά τις 16 Απριλίου είναι άκρως ανησυχητική, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς ότι από τον Ιούλιο έχουν συλληφθεί και διωχθεί περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι πολίτες με την κατηγορία ότι είναι οπαδοί του Γκιουλέν. 

Εάν 100.000 άνθρωποι δεν είναι αρκετοί για να «χορτάσει» ο Ερντογάν, τι άραγε σχεδιάζει μετά τις 16 Απριλίου;
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: